Σακελλαρίδης: Δεν μιλάμε για αδιέξοδο - Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με σαφή εντολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες για μία επωφελή λύση θα συνεχιστούν, περιμένοντας τα επόμενα βήματα.
Για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μία τετραετία. «Στα πλαίσια αυτής κινούμαστε και μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε σκληρά, να μη δεχτούμε άλλα μέτρα λιτότητας. Από αυτή τη λαϊκή εντολή καλυπτόμαστε. Δεν είναι στο τραπέζι εκλογές-δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε.
Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ ή μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την πολιτική λύση, την οποία ζητεί η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει στα πλάνα κάποια τέτοια πρόταση για έκτακτη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ηγέτες, το ίδιο θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για plan b από πλευράς της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου, υπογράμμισε ότι το deadline είναι να βρεθεί επωφελής λύση, κάνοντας σαφές για άλλη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς.
«Πεποίθησή μας είναι ότι αυτό που θα πρυτανεύσει δεν θα είναι οι φωνές που θέλουν να επιβάλουν σκληρή πειθαρχία στην ευρώπη σε μία λογική απέναντι στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, αντιθέτως θα πρυτανεύσουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη μία χώρα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης να μπορέσει να αναπνεύσει», σημείωσε, συγκεκριμένα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.
Αναφορικά με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης 1,9% του ΑΕΠ και τα υπόλοιπα μέτρα μέχρι το 2,5% για το δημοσιονομικό κενό, παρόλο που δεν το αποδεχόμαστε για το 2015, καλύπτονταν από διοικητικά μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων - που έχει αποφέρει 500 εκατ. Αντίστοιχα προτείναμε για το 0,6% του ΑΕΠ μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή», ενώ επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόταση για μείωση αμυντικών δαπανών όχι όμως ύψους 400 εκατ. ευρώ.