Φάιμαν: Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη σε όποιο μέλος της το χρειάζεται
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο δικός του ρόλος είναι να αποτελεί τον εκφραστή αυτής της απόφασης και αυτής της πολιτικής και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φάιμαν για την προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.
Καλωσορίζοντας τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας, και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη, για τη χώρα, στιγμή. Εξήρε την ευαισθησία του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν πώς η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική (ο κ. Φάιμαν πριν από την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνα και το Παιδικό Χωριό SOS στην Κυψέλη).
Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος, το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα και είναι κοινός στόχος, να επιτύχουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε η κοινωνική αυτή κρίση να γίνει βαθύτερη.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι είναι πολλά ακόμα θέματα ανοιχτά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές απαιτήσεις ακόμα που πρέπει να εκπληρωθούν.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι εάν σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και εάν υπάρχει κατανόηση, ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα ή να εξοικονομήσει τα πάντα, νομίζω και είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον θα είναι τέτοιο, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή.
«Και θα είναι πιο ισχυρή, εάν πραγματικά επιδείξει υποστήριξη σε εκείνους, οι οποίοι χρήζουν αλληλεγγύης και υποστήριξης αυτή τη στιγμή περισσότερο από άλλους», σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι σε μια χώρα, με τόση ιστορία, που είναι η βάση της Ευρώπης, πονάει να βλέπει κανείς τη δυσκολία στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, τη φτώχεια και την ένδεια και πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον ελληνικό λαό καίρια. Μάλιστα, παρατήρησε ότι εάν βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία της Ευρώπης, ιδίως του προηγούμενου αιώνα, τότε ξέρουμε ότι μόνο μια αλληλέγγυα Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αναμνηστικά. Δεν θέλουμε μόνο να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε το κοινό μας παρελθόν. Θέλουμε να έχουμε και τον δρόμο προς την πρακτική εφαρμογή. Και τότε, η δική μας γενιά θα υλοποιήσει αυτό το οποίο οφείλει και το πιο σημαντικό: να δείξει ότι θα βρούμε έναν κοινό δρόμο για την Ελλάδα. Στην κοινή αυτή Ευρώπη με τις κοινές αξίες, και τις σχέσεις και τις επαφές που πρέπει να έχουμε, ο σεβασμός τον οποίο πρέπει να έχουμε, πρέπει να είναι μια αρχή για τις πολλές χρηματοπιστωτικές κινήσεις, ανάγκες και απαιτήσεις».
Καταλήγοντας, ο κ. Φάιμαν σημείωσε ότι «η Αυστρία ήταν πάντοτε μια χώρα της κοινωνικής ισορροπίας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον έναν χώρος που ερχόμαστε ευχαρίστως για διακοπές από την Αυστρία. Είναι πολλές κοινές αγάπες και φιλίες και ιστορικές διασυνδέσεις που υπάρχουν», ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του ευχήθηκε όλα τα καλά για το αξίωμά του, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.