Η Ευρώπη εκβιάζει – Η Ελλάδα αντιστέκεται
Αδιάλλακτη η στάση των δανειστών - Έδωσαν διορία τριών ημερών στην Αθήνα – «Ύποπτες» μεθοδεύσεις για έλεγχο κεφαλαίων και κλειστές τράπεζες για να αυξηθεί η πίεση
Από τη συνεδρίαση του Eurogroup του Λουξεμβούργου δεν βγήκε «λευκός καπνός» με αποτέλεσμα η αγωνία να παρατείνεται για τουλάχιστον 4 ημέρες, μέχρι δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που αποφασίστηκε για τη Δευτέρα.
Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η χώρα μας ή θα κερδίσει την 2μηνη ίσως και 3μηνη παράταση ή την Τρίτη 23 Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται και δεν δέχεται τα τελεσίγραφα των δανειστών, τονίζοντας πως για τη χώρα μας απαιτείται πολιτική λύση που θα άρει το αδιέξοδο για πολλά χρόνια και όχι για τους επόμενους 2 – 3 μήνες.
«Πρέπει να σταματήσει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης» διαμηνύουν κύκλοι του Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί αυτά που ζητούν οι δανειστές, όσο κι αν εκβιάζουν οι πιστωτές.
Λαγκάρντ, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ έστειλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα εξηγώντας σε δραματικούς τόνους ότι το πρόγραμμα λήγει στις 30 του μήνα και δεν θα παραταθεί, αν η Ελλάδα δεν φέρει μέτρα για να κλείσει η συμφωνία.
Ζητούν δηλαδή από την Ελλάδα να κάνει πίσω, τη στιγμή που εκείνοι δεν έχουν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση τους.
Οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών διευκρίνισαν ότι οι ίδιοι έχουν κάνει στην Ελλάδα μία συγκεκριμένη πρόταση, η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει κάποια μέτρα, μέχρι τώρα όμως δεν έχει παρουσιάσει καμία αξιόπιστη πρόταση. Ο Ντάισελμπλουμ επέμεινε πως οι προτάσεις της Ελλάδας κρίνονται με αυστηρά κριτήρια αξιοπιστίας, γιατί αντανακλούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης επέμενε στη δική του συνέντευξη Τύπου ότι έχει φέρει προτάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδεται επισήμως από τον πρόεδρο του Eurogroup που εξήγησε δημόσια ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, αφενός δεν φτάνουν το στόχο αφετέρου είναι αναξιόπιστα.
«Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 του μήνα, τότε θα έχει χρεοκοπήσει έναντι του ΔΝΤ», ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ που νωρίτερα αρνήθηκε την πρόταση για παράταση αυτής της πληρωμής για άλλες τριάντα μέρες.
Οι θεσμοί ουσιαστικά ζητούν από την Αθήνα να συμφωνήσει σε τρία πράγματα: τα νέα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, 1% για το 2015 και 2% για το 2016, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Όπως όμως επισημαίνουν, «εμείς έχουμε καλές προθέσεις, αλλά ο χρόνος εξαντλείται».
"Βρώμικα" παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας
Μία σιβυλλική δήλωση για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αντικατοπτρίζει τις πιέσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας, φέρεται να έκανε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο, Παρασκευή.
«Αύριο ναι. Τη Δευτέρα δεν ξέρω» φέρεται να απάντησε ο Κερέ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Είναι προφανές πως οι δανειστές επιχειρούν την κατατρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών και τη δημιουργία δυσμενέστερου κλίματος εις βάρος της Ελλάδας.
Πρόκειται για εκβιασμό που στόχο έχει να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά και να την οδηγήσει σε συνθηκολόγηση με τους πιστωτές.