Νίκος Παππάς: Πρώτη φορά το βάρος πέφτει σε όσους έχουν να πληρώσουν
Σαφές μήνυμα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, λέγοντας πως είναι πρώτη φορά που το βάρος πέφτει σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν στέλνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Σχετικά με την αποδοχή ως βάση συζήτησης των νέων ελληνικών προτάσεων από τους εταίρους, ο κ. Παππάς μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο» ανέφερε ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα «διότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε από ένα κείμενο των θεσμών με απαιτήσεις όπως εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, να μην κάνουμε τίποτα στις εργασιακές σχέσεις, να εφαρμόσουμε τις ομαδικές απολύσεις, να πιάσουμε τους στόχους πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις».
Όπως δήλωσε «από χθες (σσ 22/06/2015) και μετά, έχει χαρακτηρισθεί ως θετικό βήμα και βάση η πρότασή μας, η οποία έχει ως κεντρική φιλοσοφία ότι τα πλεονάσματα με τα οποία εμείς στην αρχή διαφωνούσαμε, γιατί πιστεύαμε πως δεν είναι αυτή η ελληνική οικονομία, και οι αρχικές προτάσεις μας ήταν για μισή μονάδα χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά οι στόχοι που πρότειναν οι θεσμοί να πιαστούν με μεταφορά των βαρών στους ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Αυτή η ιστορία ξεκίνησε με την ελληνική δέσμευση για πλεονάσματα 3% φέτος και 4,5% το 2016. Και είμαστε σε πλεονάσματα 1% φέτος και 2% για το 2016. Είναι 4,5% του ΑΕΠ, 8 δισ. ευρώ περίπου». Μάλιστα, ο κ. Παππάς άσκησε επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «στην περίπτωση που είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά αυτή τη στιγμή, με το ταλέντο που είχε δείξει και τη στοχοπροσήλωση να κόβει από τα χαμηλά εισοδήματα και να το θεωρεί αναπτυξιακό μέτρο, ο λογαριασμός θα ήταν κοντά στα 10 δισ. για μισθωτούς και συνταξιούχους».
Αναφερόμενος στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σημείωσε: «Το ασφαλιστικό σύστημά μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το PSI του κατέστρεψε τα αποθεματικά, τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι αρνητικά και η ανεργία υψηλή. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρισκόμασταν, θα έπρεπε να κάνουμε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: ή να κόψεις συντάξεις και παροχές ή να αυξήσεις τις εισφορές. Εμείς είπαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, αυξάνοντας τις εισφορές από αυτούς που μπορούν, γιατί είπαμε όχι στα υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων».
Για τις επικρίσεις της ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι σε απόλυτη παραζάλη» και «βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».
Παράλλαλα, τόνισε πως «dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία. Οι τελευταίες μέρες απέδειξαν ότι όλοι απεύχονται ακραία σενάρια. Φαίνεται πως και η ΕΚΤ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων κι αποτρέπει οποιαδήποτε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, που άλλοι ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν. Άρα μπορούμε με ψυχραιμία να συζητήσουμε με τους εταίρους. Σημείο εκκίνησης για μας είναι η ειλικρίνεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.
Σχετικά με το αν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι κάποιοι μνημονιακοί κύκλοι ονειρεύονται ότι θα μπορούσε ο Τσίπρας να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες για να σφραγιστεί και η πορεία της Αριστεράς, γιατί αυτούς τους κύκλους αυτό τους καίει, για να σφραγιστεί από πρακτικές αποκρουστικές για τον πολίτη και μη συμβατές με τη λειτουργία του πολιτεύματος.
Δηλαδή να βγαίνουν κυβερνήσεις από εκλογές και να σχηματίζονται ενδιάμεσα άλλες πλειοψηφίες υποτίθεται με όρους εκτάκτου ανάγκης. Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».