Κωνσταντοπούλου: Τα όσα ακούγονται περί Grexit χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού
Τόσο η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής όσο και ο Κύπριος ομόλογός της, σε δηλώσεις τους λίγο πριν ξεκινήσουν τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τόνισαν την ανάγκη η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση και να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις εξουθενωτικές πολιτικές λιτότητας και βαθιάς ύφεσης.
Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε άθλια, τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τα οποία -όπως είπε- χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών.
«Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Ελλάδας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και προσέθεσε:
«Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Αυτοί που λένε για Grexit, που μιλάνε με ερωτηματικό ως προς την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κορυφαίος παράγοντας ασφάλειας. Οι όποιες πονηρές σκέψεις κακόπιστων τρίτων, πρέπει να εγκαταλειφθούν. Είναι ανέγκλητη ιστορική πραγματικότητα η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου.
«Οι μακρόχρονοι αγώνες της Κύπρου πρέπει να αποτελέσουν μάθημα για όλους τους λαούς ότι όταν κατεδαφίζονται ακόμα και τα αυτονόητα με πολύ κόπο αποκτώνται ξανά», επισήμανε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συνέχισε λέγοντας:
«Έρχεστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, που δοκιμάζονται αυτά που έχουν κατακτηθεί εδώ και 10ετίες με πολύ κόπο και θυσίες. Είναι καταφανές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ότι όποτε χρειάστηκε η Ελλάδα συνδρομή για αγώνες, δικαίωση και αλήθειες, ο κυπριακός λαός ήταν συμπαραστάτης. Σας ευχαριστώ που είστε παρών στον αγώνα για δικαιοσύνη και αλήθεια και για τη στήριξη σας στην Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους».
«Η δοκιμασία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις αξίες της ΕΕ που έχουν οικοδομηθεί», ανταπάντησε ο κ. Ομήρου και προσέθεσε:
«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα αυτές οι αξίες διαπιστώνουμε ότι δοκιμάζονται. Η Ευρώπη, δυστυχώς, επέλεξε πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας, που οδήγησαν σε βαθιά ύφεση και στην εκτίναξη της ανεργίας. Είναι η ώρα για την ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση, να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Βαθιά επιθυμία του κυπριακού λαού, είναι να υπάρξει κατάληξη αυτή την εβδομάδα, που θα δικαιώσει τους αγώνες για πρόοδο και ανάπτυξη του ελληνικού λαού για μια νέα πορεία προς την οικονομική ανασυγκρότηση».
Ακόμα, ο κ. Ομήρου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη πορεία των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν εκ νέου, για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί θα ικανοποιήσει το αίτημα για πραγματική ομοσπονδιακή λύση, που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες δικαίου.
«Όμως είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι το κλειδί της λύσης το κρατάει η Άγκυρα. Ήρθε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και να αποφασίσει η Τουρκία να κλείσει τις πληγές του 1974 -που θα μετακινήσει το εμπόδιο της για την όποια ευρωπαϊκή φιλοδοξία της», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου. Και συμπλήρωσε: «Είναι κρίσιμη ώρα για να ασκηθούν πιέσεις και επιρροές για να εγκαταλείψει την μακρά αδιαλλαξία της και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής»
Κλείνοντας, ο κ. Ομήρου επικρότησε τη στάση της ελληνικής κυβερνήσεις που με σαφήνεια, όπως είπε, έχει διακηρύξει τη στάση της απέναντι στα δίκαια αιτήματα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη βιώσιμη λύση. «Καμία χώρα δεν υπάγεται σε κηδεμόνες ή εγγυητές. Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής.