Eurogroup: Έφτασε η ημέρα της κρίσης για τη συμφωνία
Παρασκηνιακές συζητήσεις για το χρέος - Επανεξετάζει την αύξηση των εισφορών στις συντάξεις η κυβέρνηση!
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Σήμερα ωστόσο αναμένονται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου μέχρι το βράδυ να κλείσει η συμφωνία και να ξεκινήσει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου το μεσημέρι να συναντηθεί διαδοχικά με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ελληνική αντιπροσωπεία (Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Κουτεντάκης, Λιάκος) στις Βρυξέλλες, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης την Δευτέρα για το αξιόπιστο της ελληνικής πρότασης, εκτιμάται ότι θα ήταν δύσκολο η πλευρά των δανειστών να πάρει την ευθύνη να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές χθεσινοβραδινές πληροφορίες του Newsbomb.gr η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει το μέτρο της μικρής πρόσθετης επιβάρυνσης των συνταξιούχων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (1% στην κύρια ασφάλιση και 5% στις επικουρικές) αν ζητηθούν επιπλέον μέτρα, ή γενικότερα οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Επίσης, όπως σημειώσαμε, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και αφορούν την επάρκεια της ελληνικής πρότασης, στο παρασκήνιο εξελίσσονται διαβουλεύσεις για τα θέματα της χρηματοδότησης, της παράτασης και του χρέους. Η βιώσιμη λύση για τα παραπάνω θεωρείται από την κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία.
Ειδικότερα για το θέμα του χρέους, σύμφωνα με το Reuters, μια συμφωνία για την ελάφρυνσή του δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Ωστόσο, η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. «Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί "διαχειρίσιμο" δηλώνει επ' αυτού και πηγή των Βρυξελλών σύμφωνα με το Reuters.
Τέλος όπως αναφέραμε αρχικά, το χάσμα απόψεων ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κομισιόν διατηρείται, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού προβλήματος και της επικείμενης συμφωνίας. Βασικά χαρακτηριστικά της διαφωνίας ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, ουσιαστικά, αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, την αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, ενώ υπάρχουν διαφορές και στον τρόπου που προσεγγίζεται από την κυβέρνηση η αναδιάρθωση του ασφαλιστικού ζητήματος. Το Ταμείο φαίνεται δυσαρεστημένο που προτιμούνται νέα φορολογικά μέτρα και δεν μειώνονται περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες. Σε δεύτερη φάση μετατίθεται το ζήτημα του χρέους (αφού οριστικοποιηθεί η συμφωνία), με το ΔΝΤ να μην έχει πει την τελευταία του λέξη.
Προς νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
Πάντως στην Αθήνα η επόμενη μέρα της γνωστοποίησης της ελληνικής πρότασης βρίσκει με ανάμεικτα συναισθήματα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και αυτό παρά το δεδομένο ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τα διαδοχικά τελεσίγραφα που έθεταν οι δανειστές όλο το προηγούμενο διάστημα για μείωση των συντάξεων, ακόμα και των πλέον χαμηλότερων. Και αντ'αυτού "ξέφυγε" με ελάχιστη αύξηση των εισφορών στις κύριες και λίγο μεγαλύτερη στις μικρότερες αποδοχές των επικουρικών συντάξεων.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, μπορεί να αποσοβήθηκαν τα χειρότερα, όπως οι οριζόντιες μειώσεις, ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ωστόσο τα μέτρα δεν μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης μετά την λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που απομοίωσαν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων, λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας, αλλά και της μείωσης του αποθεματικού κεφαλαίου (PSI - 12 δισ. ευρώ).
Επομένως σε επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσουν σε συνολική αντιμετώπιση με μέτρα διάσωσης του Ασφαλιστικού Συστήματος που εξαρτώνται ωστόσο από ένα σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και την θεσμοθέτηση του Ταμείου Εθνικού Πλούτου που έχει εξαγγείλει το υπουργείο και μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθεί με νέους πόρους η Κοινωνική Ασφάλιση.