Πείτε «όχι» στις ταπεινωτικές απαιτήσεις των δανειστών

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται προ των πυλών, με τους δανειστές να επιμένουν πως πρέπει να δηλώσει «υποταγή» ο Αλέξης Τσίπρας και να υπογράψει –ουσιαστικά- την «καταδίκη» των Ελλήνων πολιτών σε... αργό θάνατο.

Πείτε «όχι» στις ταπεινωτικές απαιτήσεις των δανειστών
5'

ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να συντάσσεται ένα κείμενο τελικής συμφωνίας υπό την επίβλεψη του Γιούνκερ, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα παίζει το ρόλο του... Πόντιου Πιλάτου, σφάζοντας με το... βαμβάκι την κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς είναι ο πρώτος που γνωρίζει πως από τη στιγμή που μπει υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη συμφωνία, θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του από την εξουσία.

Μένει να διαπιστωθεί, αν τελικά το κείμενο αυτό θα βρίσκεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και αν οι δανειστές κάνουν μια υποχώρηση της τελευταίας στιγμής. Γιατί αν δεν είναι, τότε δεν έχει κανένα λόγο και καμία απολύτως εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό, ο Ελληνας πρωθυπουργός, να υπογράψει κάτι για το οποίο δεν έλαβε εντολή στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Μέσα στο ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλεται να δώσουν σθεναρή μάχη και να πετάξουν έξω από τη διαπραγμάτευση εκείνους που πιστεύουν ότι θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα με τη διάλυση του ελληνικού τουρισμού και άλλων τομέων που επιβιώνουν ακόμα στην Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να μην επιτρέψουν προς χάρη των λεγόμενων συγκλίσεων, να υιοθετηθούν αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να... ξεχάσουν όσα υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό, για να αποσπάσουν τη ψήφο που τους έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα παρακάτω σημεία είναι ενδεικτικά για το πού βρίσκεται τώρα η διαπραγμάτευση, αλλά και από την άλλη... σηματοδοτούν τα σημεία εκείνα που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα προεκλογικά δεδομένα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία:

Διαπιστώνεται ταύτιση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και διατήρησή του όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016, με έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η σύγκλιση φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε βάρος όμως των εργαζομένων. Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ορίων στα 67 χρόνια για όλους μέχρι το 2025, έναντι του έτους 2022 που θέλουν οι δανειστές.

Αυξάνονται οι εισφορές Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση από το 4% στο 5%, ενώ οι θεσμοί στο 6%. Επίσης, καθιερώνεται εισφορά Υγείας και στις επικουρικές συντάξεις, στο 5% κατά την άποψη της κυβέρνησης ή στο 6% κατά την πλευρά των δανειστών.

Οι συνταξιούχοι, όμως, δεν είναι οι μόνοι οι οποίοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την Υγεία τους.

Η πρόταση των δανειστών, η οποία εμφανίζεται ως «σύγκλιση» και στα κείμενα τα οποία παρουσιάζονται ως ελληνικές προτάσεις, αναφορικά με τη συνταγογράφηση και τις τιμές των φαρμάκων, κρύβει εξαιρετικά σκληρές συνέπειες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων.

Η απαίτηση για πλήρη εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, αναιρεί τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για δυνατότητα υπόδειξης και εμπορικής ονομασίας, μέτρο το οποίο βελτιώνει ουσιαστικά την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών -εδικά με χρόνιες παθήσεις- στην ενδεδειγμένη θεραπεία τους.

Δεύτερο μελανό σημείο είναι η πρόταση για μείωση της τιμής όλων των off-patent φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων στο 32,5% της τιμής του πρωτοτύπου τη στιγμή λήξης της πατέντας, ως πρώτο βήμα μάλιστα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων μειώσεων. Μία τέτοια εξέλιξη αφενός «τσακίζει» τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκου, αφετέρου υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης, των χρημάτων δηλαδή που αποζημιώνει το κράτος για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών.

Αποτελεί τουλάχιστον παράδοξο, για τον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε μία τέτοια εξέλιξη, όταν έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ανακόψει την υγειονομική κρίση. Η διγλωσσία των δανειστών είναι δεδομένη και σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο «φιλέλληνας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε παραδεχτεί παλιότερα ότι οι μνημονικές αιματηρές περικοπές στον τομέα της Υγείας ήταν λανθασμένες.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι στο τελευταίο κείμενο-πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς, το οποίο έχει διαρρεύσει, υπάρχει μεν συμφωνία για την αύξηση του φόρου του τονάζ στα πλοία, ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να δηλώσει ρητά ότι θα καταργήσει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει κρατήσει ανυποχώρητη στάση όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο πρέπει να κάνει και τώρα, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση όσο πλησιάζει η ώρα της «κρίσης».

Καθώς οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι το κείμενο να λάβει την τελική του μορφή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (26/06/2015), ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να μην υποκύψει σε τέτοιες ολέθριες «συγκλίσεις» όπως οι παραπάνω. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχει δοθεί σχετική διαβεβαίωση από υψηλόβαθμο παράγοντα των εταίρων.

Αν όμως συνεχιστούν κατά τα άλλα πολιτικές του μνημονιακού παρελθόντος, η όποια επιτυχία στον τομέα του χρέους θα είναι κενή περιεχομένου και η αντίστροφη μέτρηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και πτώση της κυβέρνησης θα ξεκινήσει με συνοπτικές διαδικασίες...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή