Βουλή: Χαμός μεταξύ Κωνσταντοπούλου και αντιπολίτευσης για την κλήτευση Στουρνάρα
Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κ. Στουρνάρα, αφήνοντας αιχμές για την προκλητική του στάση.
Τελικά μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να διερευνηθεί κατά πόσο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος έχει την επόμενη εβδομάδα ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό και αν όχι να έρθει να καταθέσει στην Επιτροπή ΔΕΚΟ.
Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή του, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος που συμφώνησε ζήτησε να διασφαλιστεί η παρουσία του στην Επιτροπή άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Συμφωνώ να έρθει χειροπόδαρα και σιδεροδέσμιος ο κ. Στουρνάρας. και από πίσω ο φρούραρχος να τον μαστιγώνει», αντέτεινε με περιπαικτική διάθεση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Η στάση του κ. Στουρνάρα στοιχειοθετεί παράβαση καθηκόντων με τη σημερινή του ιδιότητα ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όταν στέλνεται με αυτόν τον χονδροϊδέστατο τρόπο ένα usb, χωρίς να υπάρχει η εκτύπωση του και ο συντάκτης του αρνείται να εμφανιστεί στη Βουλή, τότε είναι αναπόδραστα τα συμπεράσματα, και αποτελεί ύποπτη η στάση του σε αυτή τη κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία», ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε:
«Ευθέως σας λέω ότι θεωρώ προκλητική τη στάση του κ. Στουρνάρα, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσέλθει στη Βουλή κατά τον προσήκοντα τρόπο για να υποβάλει την έκθεση και αρνείται μετερχόμενος προσχήματα να εμφανιστεί. Ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε ευθεία υπονομευτική παρέμβαση και όχι υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής».
Σημειώνεται ότι στην επιστολή που απέστειλε χθες προς την πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει αδυναμία να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο σημειώνει ότι μετά τις 6 Ιουλίου είναι στη διάθεση της Βουλής για να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση.
Η πρόεδρος της Βουλής, υπενθύμισε ότι ο κ. Στουρνάρας, με την προηγούμενη ιδιότητα του ως υπουργός Οικονομικών, είχε κληθεί και στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία -όπως είπε- έχει εξουσία να εξετάσει μάρτυρες και να προχωρά ακόμα και στη βίαιη προσαγωγή τους, προκειμένου να εξεταστεί γιατί υπέγραψε «τον άκυρο συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens».
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε το διοικητή της ΤτΕ ότι αρνείται να προσέλθει επικαλούμενος υποχρεώσεις που δεν τις εξειδικεύει, όμως, σκοπίμως.
«Δεν μπορείς να καταντήσεις τη Βουλή δικό σου φέουδο» επιτέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, που απέδωσε σκοπιμότητα στην κ. Κωνσταντοπούλου να ζητά άμεσα να έρθει ο κ. Στουρνάρας.
«Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει συμβάλει τεχνηέντως σε αυτή την κατάσταση. Μήπως κάτι γνωρίζει μέχρι 6 Ιουλίου για αυτό και δεν έρχεται μέχρι τότε; Είναι εξόφθαλμο συνωμοσία», ακούστηκε να λέει βουλευτής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε να κάνει λόγο για πρωτοφανή απαξίωση της Βουλής από την πλευρά του κ. Στουρνάρα και πρότεινε να διερευνηθεί αμέσως ποιες είναι οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις του αυτή την εβδομάδα και να κληθεί άμεσα χωρίς να του δίνετε άλλο χρονικό περιθώριο.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, αφού υποστήριξε ότι «κάποιοι θέλουν να ζήσουμε νέα Ιουλιανά», ζήτησε να κληθεί και να διασφαλιστεί η παρουσία του στην Επιτροπή ακόμα και βιαίως, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, έστω και αν προσποιηθεί την όποια δικαιολογία, και αυτή είναι ομόφωνη απόφαση του κόμματος του, όπως είπε.
«Μην ξύνουμε τα χέρια μας για καυγά» τόνισε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας δεν αρνείται να έρθει στην Επιτροπή, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχει ως κεντρικός τραπεζίτης σοβαρές για τη χώρα υποχρεώσεις».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα «τοποτηρητή των δανειστών», του καταλόγισε ότι «οδήγησε τη χώρα πλασματικά στο ευρώ» και πρόσθεσε ότι έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στην άποψη ότι ο κ. Στουρνάρας, επέσεισε με την ενδιάμεση έκθεση τρομακτικές απειλές κατά παράβαση των καθηκόντων του, και προσέθεσε ότι πρέπει να προσέλθει και να εξηγήσει για αυτά που υπαινίχθηκε δημοσίως και μετέρχεται απειλές για τη χώρα με ανήκουστο τρόπο.
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που με περιπαικτική διάθεση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με την πρόεδρο της Βουλής. Ναι άμεσα να έρθει ο κ. Στουρνάρας. Χειροπόδαρα να τον δέσουνε. Πώς τολμά να φέρεται έτσι κατά της προέδρου της Βουλής; Χειροπόδαρα, σιδεροδέσμιο να τον φέρουμε και από πίσω ο φρούραρχος να τον μαστιγώνει. Πώς τολμά να κάνει τέτοια πράγματα. Πραγματικά εγώ είμαι μαζί σας. Ρωτήστε όμως και την κυβέρνηση αν παρέλαβε το ίδιο στικάκι και γιατί δεν αντέδρασε;»
Έντονη ήταν και η αντίδραση και του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα με ανάγκαζε κάποιος να υπερασπιστώ τον κ. Στουρνάρα, εξαίτιας του οποίου εγώ διαγράφηκα από το κόμμα μου. Θεωρείτε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα είναι ώρα να διαπομπεύσουμε τον κ. Στουρνάρα; Αυτή τη στιγμή που τον χρειαζόμαστε λόγω της καλής σχέσης που έχει με τον κ. Ντράγκι;» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κριτσωτάκης έκανε λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια από κάποιους για τη δημιουργία εντυπώσεων.
«Δεν ξεχνώ τη φράση forget it Gianis. Δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί το επαίσχυντο χρέος και να εξασφαλίσουν επιζήμιες αποφάσεις», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής.
«Άσπονδοι φίλοι σας λένε ότι σαμποτάρετε τον πρωθυπουργό», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.
Για πολιτικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτηρίζοντας καρικατούρα την Επιτροπή Αληθείας για το Δημόσιο Χρέος. «Είναι πολιτικό παιχνίδι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο λαιμητόμο», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.