Δημοψήφισμα-Τσίπρας: Δεν θα ζητήσουμε άδεια από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ (video)
Λίγο πριν τις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (28/6) ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα κληθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου να απαντήσουν αν εγκρίνουν ή όχι την πρόταση των Θεσμών.
Έπειτα, έτσι, από μία πολύωρη και θυελλώδη διαδικασία με συγκρούσεις και διακοπές, η οποία ξεκίνησε Σάββατο και τελείωσε... Κυριακή, η Βουλή, με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες, ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τη συζήτηση έκλεισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού υποστήριξε αρχικά πως «Κάποιοι αποκλείουν τη χώρα μας από μια διαδικασία χωρίς να έχουν δικαίωμα», αναφερόμενος στο Eurogroup, όπου αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον, συνέχισε:
«Σήμερα οι Υπ. Οικονομικών, με την εξαίρεση αρκετών, μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει».
«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε» τόνισε.
«Το δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η έκφραση της βούλησης των λαών με δημοψηφίσματα δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ευρώπη.
«Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.
«Είπε κανείς στους Γάλλους πολίτες όταν αποφάσισαν για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ότι αυτό δεν επιτρέπεται;» διερωτήθηκε.
«Kάποιοι νομίζουν ότι το θέμα της Ελλάδας είναι ένα παιχνίδι. Η αξιοπρέπεια ενός λαού όμως δεν είναι παιχνίδι» συνέχισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο 1,5 εκατ. ανέργων και τα 3 εκατ. φτωχών στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δανειστών να λυφίσουν τη βούληση του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια, με απειλές, εκβιασμούς, προσπάθεια δημιουργίας πανικού. «Χθες μας εκβιάζανε με τη ρευστότητα σήμερα με τις τράπεζες, με το φόβο, με το πανικό, με τη κινδυνολογία. Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα, μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο φόβος».
Η 5μηνη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας με τους δανειστές, έγινε με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, αξιοπρέπεια, ήταν μια μάχη σκληρή και ειλικρινής, όλο αυτό το διάστημα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιμονή των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, την κρίσιμη στιγμή, να ζητούν την αφαίρεση προτάσεων της κυβέρνησης για φορολόγηση του πλούτου, ενώ κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα πρόσθετα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτου. Την ίδια ώρα ζητούσαν αντιλαϊκά μέτρα, όπως η νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και του εργοδοτικού lockout και απαιτούσαν την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δηλαδή στα ξενοδοχεία και την εστίαση, από το 6,5% στο 23%.
«Ακόμα και την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, καταθέσαμε ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών με τη διαφορά ότι επιλέξαμε τα βάρη να τα σηκώσουν αυτοί που αντέχουν» υπογράμμισε.
Αντίθετα, «μας ζήτησαν να επιτεθούμε, για μία ακόμα φορά, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούσαν όχι συμφωνία, αλλά παράδοση της πολιτικής αξιοπρέπειας της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι δεν έδωσαν τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο την ίδια αόριστη υπόσχεση όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στο ερώτημα για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι ότι η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας θα είναι πολύ πιο ενισχυμένη, καθώς οι δανειστές θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί, ότι «δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε» υπενθυμίζοντας τη φράση του Ντόναλντ Τουσκ, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Η διενέργεια δημοψηφίσματος δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι μια απόφαση ρήξης με τις πρακτικές που προσβάλλουν την Ευρώπη, με τις πρακτικές του εκβιασμού και του καταναγκασμού».
Η απόρριψη του τελεσιγράφου από τον ελληνικό λαό, θα είναι μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε.
Ειδική μνεία στον Προκόπη Παυλόπουλο έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, χρειάζεται τόλμη, αρετή και πατριωτισμός και σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα παραπάνω τα διαθέτει ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα καλέσματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. «Αυτά είναι πολιτειακά επικίνδυνα» είπε ο κ. Τσίπρας.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, η κυβέρνησης θα συνεχίσει τις προσπάθειές της έχοντας τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας και με άξονα ότι η Ελλάδα ανήκει στο κοινό σπίτι της Ευρώπης. «Κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα από δημοψήφισμα απόρριψης του μνημονίου σε δημοψήφισμα για το νόμισμα, είναι η επιλογή των πιο ακραίων στοιχείων έξω από τη χώρα και όσων παπαγαλίζουν τις απόψεις τους μέσα στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε επισκέπτης ούτε φιλοξενούμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων».
«Σήμερα η Ευρώπη ακουμπά στην Ελλάδα. Προσβλέπει στο όχι αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού. Δεν έχουμε δικαίωμα με τη δική μας επιλογή και τη δική μας υπογραφή να βάλουμε την ταφόπλακα της Δημοκρατίας σε αυτό τον τόπο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.