Δημοψήφισμα – Γερμανική κυβέρνηση: Θεμιτή η απόφαση της Ελλάδας
Απολύτως θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί σωστό να τοποθετηθεί πάνω σε ένα τέτοιο θέμα.
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δίναμε κάποια συμβουλή για το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος. Ούτε σε εμάς θα άρεσε αν παρενέβαινε κάποιος από το εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι εξίσου θεμιτό είναι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους, συλλογικά, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε επίσης ότι η Καγκελάριος είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εφόσον εκείνος το επιθυμεί, τόνισε ωστόσο ότι ήταν η ελληνική πλευρά, η οποία μονομερώς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. «Εμείς θα είχαμε καλωσορίσει ιδιαιτέρως μια συμφωνία στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Εργαστήκαμε για αυτό. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά διέκοψε μονομερώς τις προσπάθειες. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από κοινού», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πάντα να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».
Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση και σημείωσε ότι δεν αναμένει κάτι «δραματικό» να συμβεί πριν από την εκπνοή, αύριο, του τρέχοντος προγράμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε, λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ χαρακτήρισε ανοησίες τις πληροφορίες που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εκδιώχθηκε από το Eurogroup του περασμένου Σαββάτου, προκειμένου οι ομόλογοί του να συνεδριάσουν ερήμην του και εξήγησε ότι η συνάντηση των 18 υπουργών ήταν άτυπη και πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της κανονικής συνεδρίασης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι σχέσεις του κ. Σόιμπλε με τον κ. Βαρουφακη έχουν πλέον διαρραγεί οριστικά, ο κ. Γιέγκερ απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ενώ «ο κ. Σόιμπλε ήταν και παραμένει πάντα πρόθυμος να μιλήσει μαζί του».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι, όταν τον Απρίλιο ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο, όλοι - και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - είχαν καταλάβει ότι ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την πρόταση των εταίρων και, επειδή προεκλογικά είχε δώσει διαφορετικές υποσχέσεις, χρειαζόταν νέα νομιμοποίηση. «Αυτό για μας θα ήταν μια αποδεκτή οδός», είπε ο κ. Γιέγκερ.
Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε στο μεταξύ γνωστό ότι ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.