Μέρκελ: Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την Ελλάδα ήταν και παραμένει ανοιχτή», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την Ευρώπη ως μια ένωση σταθερότητας, όπου όλοι σέβονται τους κανόνες.
«Θέλω να βγει η Ευρώπη πιο ισχυρή από την κρίση», είπε η κ. Μέρκελ, πραγματοποιώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της γερμανικής Βουλής στην ουσία έναν έμμεσο εκβιασμό προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Χθες λάβαμε ένα αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέο βοηθητικό πρόγραμμα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα. Πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα βοήθειας και δεν μπορεί επίσης να γίνει συζήτηση χωρίς έγκριση από τη γερμανική βουλή», τόνισε η καγκελάριος, εμμένοντας στην αδιαλλαξία της αδιέξοδης στάσης της Γερμανίας.
Όσον αφορά στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, υποστήριξε ότι είναι σαφώς μια πράξη δημοκρατική, αλλά τόνισε πως είναι επίσης πράξη δημοκρατίας των υπολοίπων 18 να έχουν τη δική τους τοποθέτηση απέναντι στη στάση των Ελλήνων.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να αναζητήσει συμβιβασμό με οποιοδήποτε κόστος», υπογράμμισε.
«Η ευρωζώνη είναι ισχυρότερη απ'ότι πριν από πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα», προσπάθησε να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές η κ. Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι σήμερα, τα κράτη - μέλη δεν φοβούνται οικονομική καταστροφή λόγω της Ελλάδας, έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας.
«Ένας καλός Ευρωπαίος είναι αυτός που σέβεται τους κανόνες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μπορεί να γίνει συμβιβασμός αρκεί τα πλεονεκτήματα να υπερτερούν των μειονεκτημάτων. Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια. Είμαστε μια κοινότητα δικαίου μια κοινότητα ευθύνης. Το ξεπέρασμα της κρίσης των χρεών των ευρωπαϊκών κρατών απαιτεί χρόνο», είπε ακόμα η Α. Μέρκελ.