Δημοψήφισμα 2015 - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Επανέναρξη του διαλόγου και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
«Eίτε οι Έλληνες ψηφίσουν 'ναι' είτε 'όχι', θα συνεχίσω να πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», φέρεται να λέει σε συνεργάτες του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Journal du Dimanche, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά και σταθερά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Ακόμη κι αν επικρατήσει το ελληνικό "όχι", η ευθύνη μας από αύριο θα είναι να μην κάνουμε τη συνθήκη των Βερσαλλιών της ευρωζώνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, παραδεχόμενος πως την κατάσταση στην Ελλάδα την «συνδημιουργήσαμε». Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες» με την Αθήνα, σημείωσε.
Το ίδιο τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. «Η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί με υπεύθυνο τρόπο και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα πρέπει να αναζητηθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος - σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero – εκτίμησε πως την επομένη του δημοψηφίσματος και είτε επικρατήσει το «ναι» είτε το «όχι» θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η ετυμηγορία του λαού πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή» και πως «είναι ευθύνη όλων να προασπίσουν την επομένη του δημοψηφίσματος».
Την ελπίδα πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης εξέφρασε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως «το μέλλον στη ζώνη του ευρώ δε θα είναι εύκολο».
Αναμφίβολα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σημειώνοντας πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη οποιοδήποτε και αν είναι αυτό το αποτέλεσμα.
Εξάλλου, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς είχε ξεκαθαρίσει πως «οι Ευρωπαίοι δε θα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους τους Έλληνες», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο ακόμη και για χορήγηση έκτακτου δανείου, στην περίπτωση ανθρωπιστικής ή επισιτιστικής κρίσης στη χώρα.