Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές
5'

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΟ EUROGROUP ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ESM

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει στη Σύνοδο Κορυφής την ελληνική πρόταση, με στόχο μια πολιτική συμφωνία που θα άρει το οικονομικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

Η ελληνική πρόταση για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και στη συνέχεια συμφωνία θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για να βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

2329744 copy

Στο μεταξύ, νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης τους οποίους επικαλείται το Reuters, αλλά και τον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον όμως οι Θεσμοί ικανοποιηθούν με το αίτημα της ελληνικής πλευράς και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο Σπίγκελ, μάλιστα, επικαλούμενος κοινοτικές πηγές, αποκάλυψε λίγο αργότερα, ότι αφού πήγε στο Eurogroup χωρίς γραπτές προτάσεις, η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έστειλε τελικά αργά την Τρίτη, αίτημα για χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.

spiegel

Στο Eurogroup της Τετάρτης η πρόταση της Ελλάδας

Νέες προτάσεις προς τους Θεσμούς αναμένεται να καταθέσει γραπτώς αύριο, Τετάρτη (8/7), η ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που τα διεθνή Μέσα πλέκουν το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο «οποίος πέρασε με επιτυχία το πρώτο του τεστ» στο σημερινό Eurogroup - Νέο Eurogroup αύριο – Νέο αίτημα χρηματοδότησης στον ESM από την Ελλάδα.

Παράλληλα, πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ, σημειώνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (και πρώτα στο EuroWorking Group), τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν, όχι μόνο να εφαρμοστούν, αλλά και αν θα έχουν και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αφού οι προτάσεις αξιολογηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια, πιθανόν να ακολουθήσει νέο Eurogroup, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πότε θα γίνει αυτό.

Μια κωλυσιεργία που μπορεί φυσικά να μην βοηθά την ΕΚΤ να αποφασίσει για ενίσχυση του ELA στην αυριανή συνεδρίασή της, ωστόσο δεν αποκλείεται να πάρει την «ώθηση» που χρειάζεται από τη Σύνοδο Κορυφής.

2329743

Λίγο αργότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν αύριο, την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup, φέρεται να υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα από την ελληνική πλευρά δεν ήταν συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Οι βάσεις πάντως που παρουσίασε σήμερα ο κ. Τσακαλώτος για μια βιώσιμη συμφωνία βασίζονται πάνω στις «διορθωμένες» (από την ελληνική πλευρά) προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αποτέλεσμα οι εταίροι να παραπέμψουν την Ελλάδα στο EuroWorking Group...

Όπως επιβεβαιώνουν μάλιστα πηγές στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα ουσιαστικά θα καταθέσει τις νέες «βελτιωμένες» προτάσεις της επισήμως αύριο και ως εκ τούτου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα.

Και μπορεί κάποια «παπαγαλάκια» να έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας, ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι κατέστησαν σαφές πως η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Παράλληλα στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει ξανά αύριο την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM (όπως ορίζει το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης). Κάτι που, σύμφωνα με τους Financial Times, έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης.

«"Δεν έχουμε προτάσεις", υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν, στο μεταξύ, αιχμηρά πηγές του Μαξίμου, όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προτάσεις και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας; Υπήρχε ελληνική πρόταση και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους».

«Το Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις»

Καταλήγοντας, αφού διευκρινίζουν πως «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη (30/06/2015), οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και τη ρύθμιση του χρέους», καθιστούν σαφές ότι: «oι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή