Θέλουν παράδοση άνευ όρων οι εταίροι
Επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση οι πιστωτές, απαιτώντας την παράδοση άνευ όρων της Ελλάδας στις απαιτήσεις τους, αδιαφορώντας πλήρως για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου -Βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Παρά το χθεσινό τελεσίγραφο των πιστωτών, οι οποίοι απαίτησαν οριστική συμφωνία μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν σήμερα (08/07/2015) την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας η οποία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι την Παρασκευή.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή απ'όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο περιλαμβάνει τόσο μια προρύθμιση που θα καλύψει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας για τις επόμενες 30 με 40 ημέρες και το οποίο θα λύσει το ζήτημα αξιοπιστίας, όσο και μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Οι δανειστές επέμειναν πάντως εχθές (07/07/2015) στην αδιάλλακτη στάση τους ζητώντας από την Ελλάδα πολυετές πρόγραμμα με μεγάλες απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό, ενώ αναμένουν σήμερα τις ελληνικές προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν σε νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, με τη συμμετοχή και των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη σκληρή στάση των πιστωτών εξέφρασε εχθές η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ η οποία ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συζήτηση 3ου προγράμματος στο ESM» και επανέλαβε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να προστατεύσει το ευρώ.
«Περιμένουμε μέχρι Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση να έχει υποβάλλει λεπτομερέστατες προτάσεις», είπε η καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα θα προϋποθέτει ότι αυτό θα είναι πολυετές.
«Υπάρχουν ελάχιστες μέρες για το πώς θα πάμε παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει αίτημα στον ΕSM αύριο. Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα γίνει με τους 28 ηγέτες, επειδή το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά πλέον μονάχα την ευρωζώνη», είπε η κ. Μέρκελ σε αυστηρό ύφος.
«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά υπάρχουν και οι λαοί άλλων 18 χωρών στην ευρωζώνη», σημείωσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα από αυτά που έχει καταθέσει η Αθήνα.
Γιούνκερ: Δεν αποκλείω Grexit - Το έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς
«Απειλητικός» εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ λέγοντας πως δεν «αποκλείσει καμία υπόθεση» και ότι έχει προετοιμαστεί ακόμα και σχέδιο εξόδου Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Όπως εξήγησε, «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
«Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να μας πει πού το πάει».
Παράλληλα, υποστήριξε πως διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα».
«Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η τελική προθεσμία λήγει την Κυριακή, διαμηνύοντας πως «αν κάποιος νομίζει ότι μια χρεοκοπία αποκλείεται να συμβεί αυταπατάται» και πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το μαύρο σενάριο (μη επίτευξης συμφωνίας έως την Κυριακή).
Ρέντσι: Μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ώρες που μας μένουν για να συμφωνήσουμε τη Κυριακή», είπε Ματεό Ρέντσι, τονίζοντας ότι πρέπει να δουν αναλυτικά τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι θα ξανασυναντηθούν την Κυριακή, αλλά οι 28 και όχι οι 19 ηγέτες.
«Η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα. Ελπίζω να είναι ένα ευτυχές τέλος».
Ολάντ: Υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμφωνία
Στην εκτίμηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει έδαφος και περιθώριο για συμφωνία, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε απόψε (07/07) και να παρουσιάσει τις οριστικές της προτάσεις άμεσα «καθώς δεν έχουμε άλλον διαθέσιμο χρόνο», προέβη ο Φρανσουά Ολάντ.
«Το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλο και αφορά στη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η Γαλλία είναι υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Από τη στιγμη΄που το θέλουν και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες και οριστικές προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις θα συζητήσουμε στο επόμενο Eurogroup, θα τις εξετάσουμε και εν συνεχεία θα υπάρξει συνάντηση των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων. Αυτή εκτιμώ ότι μάλλον θα γίνει την Κυριακή», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε:
«Η παραμονή των Ελλήνων στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό. Τι μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στους λαούς της. Αναφέρομαι σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές.
Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα. Αυτό αφορά κυρίως τους Έλληνες. Δεύτερον, αλληλεγγύη.
Για να υπάρξει βέβαια αλληλεγγύη, πρέπει να υπάρχει και ευθύνη. Και τέλος, οφείλουμε να είμαστε τάχιστοι. Χάθηκε πολύς χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί από πλευράς Ελλάδας».
Ο κ. Ολάντ ολοκλήρωσε λέγοντας:
«Απόψε δεν μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις. Εξετάσαμε άλλα ζητήματα. Από εδώ και στο εξής δεν έχουμε περιθώριο να ξοδέψουμε άλλο χρόνο. Ο ελληνικός λαός υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας. Απόψε τέθηκε το χρονοδιάγραμμα κι επαναλαμβάνω πρέπει να τηρηθεί από την πλευρά των ελληνικών Αρχών».
Φάιμαν: Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα για να δοθεί ρευστότητα στην Ελλάδα
«Η Κυριακή είναι μέρα αποφάσεων» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρώπης «έχουμε Plan B, το οποίο όμως δεν το επιθυμούμε»
Νωρίτερα, ο κ. Φάιμαν σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προειδοποίησε για την εφαρμογή «Plan B».
Τσίπρας: Καταθέσαμε τις προτάσεις μας - Όπλο μας η ετυμηγορία του ελληνικού λαού
Αισιόδοξος, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις Μέρκελ και Γιουνκέρ, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, με μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, η οποία μάλιστα θα δείχνει την πόρτα της οριστικής εξόδου από την κρίση, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση είναι μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, για να συμπληρώσει:
«Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημείωσε ότι «η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη και ξεκινάει από τις επόμενες ώρες, με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο», υπογράμμισε: «Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθειά της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, καθώς και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση».
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».