Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο
Με γενικές δηλώσεις για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κατά τη νέα εξάμηνη προεδρία του Λουξεμβούργου στο Συμβούλιο της ΕΕ, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλον Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορές στη νέα ψηφιακή εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το μεταναστευτικό, δίχως να αναφερθεί καθόλου ωστόσο στο ελληνικό ζήτημα κατά τη σημερινή ομιλία του στο Στρασβούργο.
Παράλληλα χαιρέτησε την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από το Λουξεμβούργο.
Μετά την αδιάλλακτη στάση των εταίρων, ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι το πρωί της Παρασκευής να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα αποφασιστεί εάν θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν το βράδυ της Τρίτης ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πλέον σαφής παραδοχή απ' όλες τις πλευρές ότι ένα Grexit δεν είναι επιθυμητό για γεωπολιτικούς λόγους, ενώ παράλληλα έχει τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και αναζητάται λύση που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Μετά το τέλος της Συνόδου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση που να αποκλείει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους «θα κινηθεί ταχύτατα».
«Θέλουμε λύση οικονομικά βιώσιμη που να αποκλείει το Grexit», δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία συμφωνία δίκαιη κοινωνικά και βιώσιμη, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, προς μία βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση», είπε ο Αλ.Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας στο μεσοδιάστημα, πακέτο αναπτυξιακό για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και την έναρξη συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.
Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από το γεγονός ότι από τις τοποθετήσεις των άλλων ευρωπαίων ηγετών συνειδητοποιεί ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.