Διαπραγματεύσεις: Εντός της ημέρας αποστέλλεται η ελληνική πρόταση
Η πρόταση που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, συζητείται σε σύσκεψη που έχει από νωρίς σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.
Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, θα φύγει αμέσως για τις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι θα δοθούν στα κόμματα οι προτάσεις της κυβέρνησης.
Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.
Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.
Το πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας με νέο δάνειο και χωρίς τρίμηνες αξιολογήσεις, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, βαθιά μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εξυγίανση του Ασφαλιστικού Τομέα.
Από την πλευρά των δανειστών προβλέπεται το άνοιγμα της χρηματοδότησης καθώς και η ρύθμιση του δημοσίου χρέους, ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.
Παράλληλα εχθές (08/07/2015) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο αίτημα προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για χρηματοδότηση.
Το επόμενο 48ωρο είναι το πλέον κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει ως χρονικό όριο, η ελληνική πρόταση να βρίσκεται στο γραφείο του στην Κομισιόν στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις, ώστε να αξιολογηθεί θετικά από τους τρεις θεσμούς.
Από το εξωτερικό πάντως, και κυρίως από τη Γαλλία, τα μηνύματα είναι αρκετά θετικά, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε «καθοριστική» για τη σημερινή ημέρα για την ελληνική υπόθεση και πως υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζουν.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως «ο διάλογος έχει επανέλθει» και πως συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για μια συμφωνία.
«Όλοι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία», τόνισε.