Στη Βουλή η πρόταση για συμφωνία
Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και απεστάλη στον Ντάισελμπλουμ - Στις 14:00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη και Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν και να υπογράψουν
Το κείμενο της πρότασης εστάλη με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ολλανδού αξιωματούχου, Μισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε μέσω twitter, ότι ο Ντάισελμπλουμ έλαβε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές προτάσεις θα αξιολογηθούν από τους Θεσμούς.
Παράλληλα, η ελληνική πρόταση κατατέθηκε απόψε και στη Βουλή (το προσωπικό νομοθετικής υπηρεσίας της οποίας επέστρεψε εκτάκτως), προκειμένου αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ όπως επισημαίνεται, δεν θα είναι δεσμευτική. Οι προτάσεις δηλαδή δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας από τη Βουλή.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει Νόμος του Κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή, τόσο του ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και των πολιτικών κομμάτων, ενώ έτσι θα απαντήσει και στις αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό, σχετικά με την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει.
Από εκεί και πέρα, στη νέα πολύωρη σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ελληνική πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM.
Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι τα μέτρα συζητήθηκαν λεπτομερώς, ενώ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν από τους υπουργούς, ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες.
Την ίδια ώρα, ανώτερες κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, εκφράζουν μάλιστα την αισιοδοξία, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους ακόμα και αύριο. Σίγουρα πάντως νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Πεποίθηση, δε, του κυβερνητικού συμβουλίου, είναι πως η πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, να επιτευχθεί δηλαδή μία βιώσιμη συμφωνία, ενώ έχει χαρακτήρα εντίμου συμβιβασμού, δίνοντας τη δυνατότητα να επιλυθούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
«Είμαι έτοιμος για συμφωνία» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε στενούς του συνεργάτες, πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Αν και υπήρξαν, πάντως, ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο» φως για να αποσταλούν τα μέτρα στους εταίρους.
Όπως και να έχει, με ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ώρες η στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μνημόνιο...
Όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν τεθεί, στο μεταξύ, σε κατάσταση «κόκκινης» επιφυλακής, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης πρόσβασης σε έκτακτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι περισσότερο από ασφυκτικά.
Αύριο, Παρασκευή, εξάλλου, στις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκρίνουν την πρόταση…