Συμφωνία: Στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για συμφωνία
Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και απεστάλη στον Ντάισελμπλουμ - Στις 14:00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη και Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν και να υπογράψουν
Το κείμενο με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, κατατίθεται ως συνοδευτικό του αιτήματος για εξουσιοδότηση.
Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, οι βουλευτές δεν καλούνται να εγκρίνουν τα εξειδικευμένα μέτρα. Εγκρίνοντας ωστόσο την εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών να επιδιώξει τη συμφωνία στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναλαμβάνουν δέσμευση και για την υπερψήφιση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, όταν αυτή έρθει στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση της κυβέρνησης κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (09/07/2015) στους θεσμούς από τους οποίους αξιολογείται.
Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ όπως επισημαίνεται, δεν θα είναι δεσμευτική. Οι προτάσεις δηλαδή δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση της διαπραγματευτικής ομάδας από τη Βουλή.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει Νόμος του Κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή, τόσο του ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και των πολιτικών κομμάτων, ενώ έτσι θα απαντήσει και στις αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό, σχετικά με την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει.
Μετά την αποστολή της πρότασης στους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που προέκυψαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (09/07) όταν δύο από τους υπουργούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Καμμένος αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχέδιο νόμου που εστάλη στη Βουλή.