Συμφωνία - Μακρόν: Θα τεθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας
«Πιστεύω πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός στη Μαδρίτη, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ, την επομένη της αποστολής από την ελληνική κυβέρνηση των νέων προτάσεών της προς τους πιστωτές.
«Το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες» και αυτό επιτρέπει να είμαστε «ευλόγως αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες μίας συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, δήλωσε.
«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές πως τα στοιχεία για μια αναδιάρθρωση του χρέους θα τεθούν», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση» στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε εναντίον μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δηλώνοντας πως ακόμη κι αν «οι άμεσοι οικονομικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι», θα υπάρξουν «οικονομικές συνέπειες».
«Η πεποίθησή μου είναι πως, αν πάμε προς το Grexit, θα έχουμε ένα 'μαζικό κούρεμα'», εξήγησε, αναφερόμενος στον κίνδυνο μίας διαγραφής του χρέους, που θα επιβάρυνε τότε τους ευρωπαίους πιστωτές: «Θα υποστούμε τις απώλειες», οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ξεπερνούσαν τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, πρόσθεσε, η συζήτηση θα αφορά δύο επιλογές: «Μείωση του χρέους ab initio» ή «αναδιάταξη των πληρωμών του χρέους», επιμένοντας στο γεγονός πως για τη Γαλλία το «κούρεμα» δεν φαίνεται δυνατό.
«Κανείς δεν έχει μιλήσει για κούρεμα», αλλά «πιστεύω πως είναι σημαντικό το θέμα του χρέους να αποτελέσει μέρος της συζήτησης, αυτό αποτελεί μέρος της αξιοπιστίας του συνόλου», δήλωσε στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους.
Ο Μακρόν προειδοποίησε για τους κινδύνους από μια αποτυχία των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.
«Θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. Η Ευρώπη θα οπισθοχωρήσει» και αυτή η οπισθοδρόμηση θα αποτελέσει «στοιχείο κερδοσκοπίας».
«Θα επιστρέφαμε για πρώτη φορά από μία πολιτική και οικονομική ζώνη (...) σε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών», εξήγησε.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα El Pais, ο υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα πως η Ευρώπη διέρχεται μία στιγμή «ιστορικής αλήθειας», πληρώνοντας τα λάθη που την κατέστησαν όλο και περισσότερο αποκλίνουσα. "Οι οικονομίες μας απομακρύνθηκαν, όπως και οι λαοί μας", είχε επισημάνει.
«Η ελληνική κρίση είναι το σύμπτωμα ενός προβλήματος που είναι πολύ πιο βαθύ (...) δεν έχουμε δημιουργήσει τους μηχανισμούς αλληλεγγύης που θα πρέπει να συνοδεύουν μία νομισματική ζώνη. Είναι ένα πολιτικό σχέδιο που παρέμεινε μία ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών».