Συμφωνία: Εμπόδια, νομοσχέδια και διλήμματα Τσίπρα

Αυτό που πλέον μοιάζει προφανές και στον ουδέτερο παρατηρητή, έπειτα και από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Eurogroup του Σαββάτου (12/07), το σημείωσαν και πηγές της κυβέρνησης: «Κάποιες χώρες δεν θέλουν συμφωνία» - Εβδομάδα παθών και… νομοσχεδίων για την κυβέρνηση -Οι αποφάσεις και τα διλήμματα Τσίπρα.

Συμφωνία: Εμπόδια, νομοσχέδια και διλήμματα Τσίπρα
3'

Με αφορμή τις εξελίξεις στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες που διακόπηκε για να συνεχιστεί το μεσημέρι της Κυριακής (12/7), κύκλοι του Μαξίμου τόνιζαν ότι πλέον είναι σαφές πως κάποιες χώρες, «για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία».

Ειδικότερα, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν όχι μόνο ότι «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν», αλλά και πως «συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν, χωρίς να κατονομάσουν ότι «και ενώ υπήρχε καταρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα 'αξιοπιστίας' χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει»…

Στο μεταξύ, την κυβέρνηση περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι στο χθεσινό (11/7) Eurogroup έθεσαν θέμα αξιοπιστίας, απαιτώντας κατάθεση και υπερψήφιση νομοσχεδίων μέσα στην εβδομάδα, σχετικά με τα θέματα-αγκάθια της νέας συμφωνίας.

Εν αναμονή, μάλιστα, της σημερινής Συνόδου Κορυφής και της απόφασης του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια «εβδομάδα των παθών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάζεται πλέον στην εξειδικευμένη ανάλυση των μέτρων, αλλά και στην ανοικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους.

Οι εταίροι φέρονται να ζητούν από τη κυβέρνηση να καταθέσει αλλεπάλληλα νομοσχέδια, αρχικά για το νέο καθεστώς στο ΦΠΑ, τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων (σπάσιμο των καρτέλ σύμφωνα με την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), καθώς και το «πάγωμα» όλων των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι Γερμανία και Φινλανδία στήνουν αποδεδειγμένα «παγίδες» και εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, ενώ από κοντά... ακολουθούν χώρες όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, η άμεση κατάθεση των νομοσχεδίων, ενδέχεται να… θυσιαστεί στο βωμό της εμπιστοσύνης.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον σοβαρών αποφάσεων και διλημμάτων, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμα και εντός της εβδομάδας, θέτοντας στο περιθώριο υπουργούς που ψήφισαν «παρών» στην πρόταση εξουσιοδότησης της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία.

Παράλληλα, φαίνεται να απορρίπτει να σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που επανέφερε χθες με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αναμένεται να λύσει και το θέμα που προκλήθηκε με τη στάση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με την οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αν θα εισηγηθεί διαγραφή των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς για το νέο πρόγραμμα, καθώς αν πράξει κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της διάσπασης, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα ουσιαστικά θα τεθεί εκτός κόμματος.

Από την άλλη όμως, αν δεν πράξει κάτι τέτοιο ίσως εκφραστεί ως «νομιμοποίηση» της διαφορετικής ψήφου στα πολύ κρίσιμα και δύσκολα νομοσχέδια που, όπως αναφέραμε, επίκεινται για την υλοποίηση του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή