Σύνοδος Κορυφής - Σουλτς: Καταστροφικό το Grexit για τον ελληνικό λαό (vid)
Ο κ. Σουλτς γνωστοποίησε ότι υπήρχε αντιπαράθεση ανάμεσα στο Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής. «Είπα πως τα χρονικά πλαίσια για τις αποφάσεις είναι πολύ σημαντικά και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο ένα κράτος ή ένα μέλος της Ε.Ε., αλλά όλους μας», είπε ο κ. Σουλτς.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε τη Σύνοδο κομβική και ξεκαθάρισε τα περισσότερα κράτη - μέλη θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.»Υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει και πως αυτό δεν είναι ρίσκο για να το φοβόμαστε. Η πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου πιστεύει πως το grexit για ένα χρονικό διάστημα δεν θα ήταν λύση», σημείωσε.
«Η απόφαση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει βασική χρηματοδότηση. Η άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα» είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η αναβολή δεν οδηγεί στο στόχο μας. Σήμερα θα πρέπει η αρχηγοί επί τη βάση της προθυμίας για συμβιβασμό να οδηγήσει σε αποτέλεσμα».
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Μάρτιν Σουλτς ρωτήθηκε για το ταμείο περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, που σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, θα περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο αναμένεται να εκμεταλλευτεί ή να πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, πρόκειται για εγγύηση έναντι του νέου δανείου των περίπου 80 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η ιδέα του ταμείου «δεν έχει να κάνει με τη γερμανική πραγματικότητα» [ανάλογο πρόγραμμα είχε εκπονηθεί κατά την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας για περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας], αλλά ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την ιδέα χρησιμη.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τα 50 δισ. ευρώ είναι ένας αριθμός, αλλά σε αυτήν την φάση θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα επί της αρχής, δηλαδή να δούμε την ιδιοκτησία του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποκλειστεί από την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα βρεθεί η τεχνική φόρμουλα.
Ο κ. Σουλτς κάλεσε την Ελλάδα να κάνει συμβιβασμούς και υπογράμμισε ότι «σε περίπτωση grexit θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό».
Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε την Ελλάδα είπε ο Σουλτς και πρόσθεσε ότι «η δημουργία ενός ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας εκτός αυτής έχει να κάνει με αυτό».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».
Διαβάστε επίσης:
ΣΟΚ: «Κούρεμα» καταθέσεων και δέσμευση κρατικής περιουσίας ζητούν οι δανειστές