Συμφωνία: «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες

H ιστορική Σύνοδος Κορυφής σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου κατέληξε σε βάση συμφωνίας με την Ελλάδα δίνοντας ένα τέλος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων -Τσίπρας: Αποτρέψαμε το σχέδιο για χρηματοπιστωτική ασφυξία-Μέρκελ: Θα χρειαστεί πολύς χρόνος - Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια.

Μετά από 17 ώρες δραματικών διαπραγματεύσεων, αλλεπάλληλων διακοπών και επιμέρους διαβουλεύσεων η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες έφτασε στο τέλος.

Από το κτήριο των Βρυξελλών βγήκε «λευκός καπνός» κάτι που ανακοίνωσε μέσω του twitter του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk κάνοντας λόγο για ομόφωνη συμφωνία. «Όλοι έτοιμοι να πάμε σε ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση».

Ο πρώτος που έδωσε την είδηση της κατάληξης σε συμφωνία ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την λέξη συμφωνία (agreement).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε: «Παλέψαμε μέχρι τέλους για μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, αποτρέψαμε όμως το σχέδιο για χρηματοπιστωτική ασφυξία».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα φέρουν υφεσιακές τάσεις και όπως είπε θα είναι δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας.

Τόνισε όμως ότι παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν. Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει ανακατανομή βαρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη - Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια υπογραμμίζει η Άνγκελα Μέρκελ

«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους. Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.

«Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές», πρόσθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Φρανσουά Ολάντ: Ιστορική Συμφωνία

Ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θαρραλέα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ

Ντόναλντ Τουσκ

Ο Donald Tusk παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιοι σκληροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Πέρασε δε την σκυτάλη στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα, και τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει επειγόντως να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο Jean-Claude Juncker από την πλευρά του, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως η Κομισιόν από την αρχή επέμεινε πως δεν υπάρχει περίπτωση Grexit και δήλωσε ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν έγινε αποδεκτή.

Γέρουν Ντάισελμπλουμ

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ότι από την ελληνική πλευρά, θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο για το σύνολο της συμφωνίας.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας

Η συμφωνία που επετεύχθει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προβλέπει τριετές δάνειο 86 δισ., μεταφορά της κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα.

Η Βουλή ψηφίζει τα βασικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη. Τις επόμενες ημέρες τα ξένα κοινοβούλια δίνουν έγκριση για την τελική συμφωνία, ενώ προβλέπεται να υπάρξει βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ιούλιο-Αύγουστο και την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Τα έξι νομοσχέδια που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή

Τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι δανειστές κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

1. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ:

- Για τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 8,8% , αφού από το 13% θα φτάσει στο 23%. Στο 13% θα διατηρηθούν τα φρέσκα και νωπά προϊόντα, μαζί ίσως με κάποιες εξαιρέσεις (πχ γάλα, ψωμί κλπ).

- Στο 23% από 13% θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

- Οι αστικές συγκοινωνίες και μεταφορές πάνε και αυτές στο 23%.

- Ακριβαίνουν οι υπηρεσίες Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές που αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 23%

- Αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 13%)

- Με 23% ΦΠΑ θα επιβαρύνονται πλέον τα ασφαλιστήρια, οι κηδείες και τα μνημόνσυνα.

2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης:

- Φόρος 26% αντί 13% στους αγρότες

- Δραστικός περιορισμός του δικαιωμένων φοροαπαλλαγής αγροτών

- Κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό ντήζελ

- Μείωση ή κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών υφίστανται ακόμη

Ο ΦΠΑ στα νησιά (κατάργηση της έκπτωσης και αύξηση από 16% σε 23%) μάλλον θα ψηφιστεί στα τέλη του καλοκαιριού με ισχύ από το φθινόπωρο, μετά την τουριστική σαιζόν.

3. Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό:

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να αποκλείεται να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Γλιτώνουν τα βαρέα επαγγέλματα και γονείς παιδιών με αναπηρία. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι στα 67 –ή 62 για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης.

4. Αλλαγές στη Δικαιοσύνη:

-Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η καθιέρωση της διαμεσολάβησης και της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης (ειδικά σε θέματα κατασχέσεων, προσφυγών κλπ).

5. Πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ:

-Η ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει ανεξάρτητη αρχή όπως και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών:

-Όταν παρατηρούνται ελλείμματα και υπερβάσεις στα λειτουργικά κόστη θα την πληρώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο.

7. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων:

-Εδώ ανοίγει ένα νέο νομικό παράθυρο που προβλέπει ότι ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμα και κούρεμα καταθέσεων αν χρειαστεί.

8. Ιδιωτικοποίηση στον ΑΔΜΗΕ:

-Ανοίγει ο δρόμος και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

9. Νέες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

10. Πλήρης Ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ

11. Ανατροπή όλων των συνδικαλιστικών νόμων και έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων

12. Επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης.

13. Εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ:

- Απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών, φαρμακοποιών κλπ

- Απελευθέρωση μεταφορών

- Απελευθέρωση κλάδων του τουρισμού

- Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Σχετικές ειδήσεις