Ανασχηματισμός: Άρχισε το «γράψε – σβήσε» στο Μαξίμου

Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ανασχηματισμός: Άρχισε το «γράψε – σβήσε» στο Μαξίμου
3'

Ποιοι υπουργοί είναι στην πόρτα της εξόδου – Εξελίξεις ακόμα και εντός της ημέρας

Τα σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής έχουν προκαλέσει αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και υπουργούς να έχουν ήδη σηκώσει παντιέρα αντάρτικου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε στο γραφείο του και συγκάλεσε άμεσα σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

Νωρίτερα βρισκόταν στο Μαξίμου και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αλλά αποχώρησε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θέλει να δρομολογήσει άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» στις κρίσιμες ψηφοφορίες την Τρίτη και την Τετάρτη στη Βουλή.

Πηγές του Μαξίμου σημειώνουν, δε, ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι ένα βήμα πριν την έξοδο.

Βαλαβάνη, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Ησυχος, φέρονται μάλιστα έτοιμοι να... αυτομολήσουν και να μην ψηφίσουν τα μέτρα της συμφωνίας, ενώ την παραίτησή του υπέβαλε ήδη ο Χουντής.

Ο Αλ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν «μασάζ» σε υπουργούς και βουλευτές, τονίζοντας την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η συμφωνία και να αποτραπεί η οικονομική ασφυξία στη χώρα.

Γρίφος παραμένει και η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε μάλιστα, μετά από αυτήν, έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να... κλοτσήσει την καρδάρα και να φύγει από την κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει άλλον κυβερνητικό εταίρο.

Όσον αφορά, δε, στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι προφανές πως υπάρχει δυσαρέσκεια μετά τη στάση της στην ψηφοφορία της Παρασκευής, ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει «φόρμουλα» για να την κρατήσει στην κυβέρνηση, μιας και το κοινοβουλευτικό της έργο είναι κατά γενική ομολογία πολύ σημαντικό.

Για τους κκ Λαφαζάνη και Στρατούλη, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την απομάκρυνσή τους από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχει αποφασίσει ότι με δύο μέλη της κυβέρνησης που προτείνουν την επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρώπη, ακριβώς για να υπηρετήσει την παραμονή στο ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή