Απόψε η ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα
Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Ποια τα σενάρια για την αποψινή διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Σε τεστ αντοχής για την κυβέρνηση μετατρέπεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Ο Α. Τσίπρας τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να «δραπετεύσει από τις ευθύνες του», ενώ στην κυβέρνηση μετράνε τα «κουκιά» της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση που οι απώλειες περιοριστούν στις 40 περίπου - αριθμός διαχειρίσιμος σύμφωνα με το Μαξίμου - αναμένεται άμεσα ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Η διαδικασία
Σήμερα (15/07/2015) στις 10 το πρωί ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι, ώστε μέχρι τις 14:00 να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Στόχος είναι μέχρι τις 21:00 το βράδυ να έχει ψηφιστεί, χωρίς να αποκλείεται κάποια καθυστέρηση.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα: ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα, ενώ η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.
Το παρόν σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, να καταψηφιστεί από Χ.Α και ΚΚΕ, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανότατα να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να προεδρεύσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επιθυμεί να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής και να τονίσει τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Η πρόεδρος της Βουλής είχε αρνηθεί την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ψηφίζοντας «παρών».
Αυτή τη φορά όμως δεν αποκλείεται να εκφράσει την άρνηση της με το «όχι» ή ακόμα και με την απουσία της από την ψηφοφορία.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι αλλάζει σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
«Η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας», είπε ο πρωθυπουργός αν και παραδέχτηκε πως η συμφωνία είναι κακή.
Όσον αφορά στο εσωκομματικό τις τελευταίες ώρες γίνεται ένας αγώνας ώστε οι απώλειες να περιοριστούν ως τις 30. Ωστόσο, ο αριθμός περιοριστεί τελικά μέχρι τις 40 απώλειες τότε, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι διαχειρίσιμος.
Ο πρωθυπουργός πάντως έχει υπογραμμίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλο κόμμα, ενώ μέχρι την Πέμπτη αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.