Σε κόκκινο συναγερμό κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Μετρούν «κουκιά» στον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν αντεπίθεση στην αντιπολίτευση
Η Βουλή καλείται σε μια από τις πλέον σημαντικές συνεδριάσεις της να συζητήσει και να αποφασίσει επί του νομοσχεδίου που προβλέπει μια σειρά από νέα σκληρά μέτρα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Ήδη από τις 10:00 το πρωί είναι σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Μετρούν «κεφάλια» στην κυβέρνηση
Τα «κουκιά» μετράνε στο Μέγαρο Μαξίμου για να σχηματίσουν μία εικόνα για τις διαρροές και το ψηφιδωτό που θα διαμορφωθεί την επομένη της ψηφοφορίας στο κυβερνητικό επιτελείο και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμα μία φορά υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τους «αντάρτες» που θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.
Οδηγός αποτελεί η στάση που τήρησαν οι βουλευτές στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία του Σαββάτου, στην οποία είχαν σημειωθεί 17 διαρροές. Βέβαιες απώλειες θεωρούνται λοιπόν της κ. Ψαρρέα και της κ. Γαϊτάνη, ενώ και ο κ. Κοδέλας ξεκαθάρισε πως θα δώσει αρνητική ψήφο.
Τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα στην Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς η στάση θα κρίνει και τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε χθες το κείμενο της συμφωνίας «γελοιοδέστατο» προεξοφλώντας την καταψήφιση, και Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι τα "στανταράκια" για αρνητική ψήφο.
Σε αυτούς προστίθενται πλέον στους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου και οι υπόλοιποι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΚΟΕ, πολλοί από τους οποίους είχαν υπογράψει επιστολή που τόνιζαν ότι ψήφισαν «ναι» αλλά θα κρατούσαν άλλη στάση όταν τα μέτρα έρχονταν στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον πρωθυπουργό. Την εν λόγω επιστολή είχαν υπογράψει οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Ζήσης Ζάννας , Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» και θα κρατήσει την έδρα της και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, περισσότεροι από 30 βουλευτές θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, αφού η δυναμική του «Όχι» φαίνεται να συμπαρασέρνει και άλλους βουλευτές, όπως ο «πασοκογενής» Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Δεδομένη παράλληλα, είναι και η καταψήφιση από τη συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία από την Παρασκευή είχε τηρήσει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία, ενώ χθες με ανάρτησή της στο Facebook, αναφερόμενη στη συμφωνία, παρέπεμψε σε νέα... Βάρκιζα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις 14:00 το μεσημέρι όπου αναμένεται να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την ψηφοφορία.
Οι ΑΝΕΛ και... οι άλλοι
Αναβρασμός επικρατεί και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξουν απώλειες και η κοινοβουλευτική ομάδα θα εμφανιστεί συμπαγής στην ψηφοφορία.
Ωστόσο θα καταψηφίσουν τα μέτρα που αφορούν στα ζητήματα που είχαν τεθεί ως κόκκινες γραμμές, δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και την περιστολή αμυντικών δαπανών.
Όσον αφορά την αντιπολίτευση, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία μια και αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ - έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.