Στ. Θεοδωράκης: Είναι δύσκολο να μεταρρυθμίζεις όταν ήσουν πάντα κατά των μεταρρυθμίσεων
Για το αν θα περάσουν οι νόμοι ο Σ. Θεοδωράκης εμφανίζεται σίγουρος.
«Εάν στη συνέχεια εφαρμοστούν οι νόμοι, είναι άλλο θέμα», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Φοβόμαστε αυτή την φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της μεταρρύθμισης. Χρειαζόμαστε μια ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής τον Τσίπρα, για να εξηγήσουν δημοσίως ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πραγματικά απαραίτητες.
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου φάνηκε εχθές πόσο δύσκολο θέμα είναι εντός του κυβερνητικού συνασπισμού η συμφωνία που συνήφθη την Δευτέρα. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το Ποτάμι, εμφανίζεται στην Ελλάδα ως έντονα φιλο-ευρωπαϊκό και είναι το πιο ευθυγραμμισμένο κόμμα με τους δανειστές, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ συνεργός της αντίπαλης πλευράς. Ο αρχηγός του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζει την ευχή «να ακολουθήσει ηρεμία, μετά από μήνες αβεβαιότητας και αστάθειας». Είναι ανακουφισμένος, αλλά όχι χαροποιημένος με τη συμφωνία.
«Είναι μια κακή συμφωνία, αλλά αναγκαίο κακό. Η άλλη επιλογή, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η κόλαση. Το μεγάλο λάθος του πρωθυπουργού είναι ότι έπρεπε να είχε συμφωνήσει πολύ νωρίτερα με την Ευρώπη. Όταν τελειώνει ο χρόνος μπορείς να εκβιαστείς ευκολότερα. Τότε δεν έχει επαρκές περιθώριο για καλές αποφάσεις».
Πιστεύετε ότι οι συμφωνίες της σύμβασης θα εφαρμοστούν πραγματικά, έχοντας υπόψη τη ρητορική των τελευταίων μηνών;
Οι περισσότεροι υπουργοί του Τσίπρα είναι αλλεργικοί στην λέξη «μεταρρύθμιση» και «αλλαγή». Ελπίζω ότι η καμπή του πρωθυπουργού θα είναι ένα μήνυμα προς τους υπουργούς να αλλάξουν. Είναι δύσκολο να μεταρρυθμίσεις όταν ήσουν πάντα κατά των μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν επίσης μεταρρυθμιστές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτοί πρέπει να προωθηθούν. Οι σύντροφοι με τις πιο συντηρητικές απόψεις πρέπει να αντικατασταθούν.
Πώς θα πρέπει να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση; Με έναν νέο συνασπισμό;
Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο Τσίπρας. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Θέλουμε τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό. Θα του παρέχουμε προτάσεις, τόσο για ανθρώπους όσο και για λύσεις. Αλλά το Ποτάμι θα παραμείνει κόμμα της αντιπολίτευσης. Θα είμαστε η προοδευτική, ορθολογική, φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη που έρχεται σε αντίθεση με ό, τι συντηρητική πράξη κάνει η κυβέρνηση.
Αυτές είναι κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Γιατί να μην προσπαθήσετε να συγκυβερνήσετε;
Ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να κυβερνήσει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε ένα κόμμα του έξι τοις εκατό. Κατά τη γνώμη μου, η επιρροή μας είναι μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε. Αυτός είναι λοιπόν εκείνος που πρέπει να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει η χώρα.
Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι σε καλύτερη θέση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, επειδή δεν έχει προσωπικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τον πιστεύετε;
Κανένας Έλληνας πολιτικός δεν θα σου πει ότι υπηρετεί ορισμένα συμφέροντα. Αυτό που μετρά είναι οι πράξεις. Η πολιτική είναι απόδειξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να απογοητεύσει κάποιες από αυτές τις συντεχνίες και ότι επιθυμεί ίσες ευκαιρίες στην οικονομία. Μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει αυτό.
Τα λόγια είναι εύκολα. Στην Ελλάδα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα με λόγια.
Τι αναμένετε από τις ψηφοφορίες;
Έχω πει αρκετές φορές στον Τσίπρα, ο οποίος ακούει με κάποια καθυστέρηση, ότι στο Κοινοβούλιο υπάρχει μια μεγάλη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία. Πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα το βλέπουν ως μια τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και δεν φοβάμαι αυτή ή την επόμενη ψηφοφορία. Αυτό που με φοβίζει είναι οι μηχανισμοί εντός του κόμματος, εντός του κράτους. Όλη αυτή η αρνητικότητα που υπάρχει στην χώρα μας. Φοβάμαι ότι αυτοί θα παρουσιάσουν την εικόνα ότι δήθεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς πραγματικές αλλαγές, που θα ωφελούσαν την πλειοψηφία στην Ελλάδα.