Τσίπρας προς καναλάρχες: Ήρθε η ώρα να πληρώσετε για πρώτη φορά!
Να πληρώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης θα καλέσει τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Για την ακρίβεια, όσους αντέξουν να πληρώσουν τα χρήματα που θα απαιτεί το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θα συμπεριλαμβάνει ως προϋπόθεση τη μέχρι σήμερα λειτουργία των σταθμών, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.
Αυτός ο σχεδιασμός υπήρχε έως και την περασμένη βδομάδα, πριν τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Το ότι θα απαιτηθούν τα χρήματα για τις άδειες το προανήγγειλε εμμέσως από το Ευρωκοινοβούλιο ο Αλ. Τσίπρας.
Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση το είχε κρατήσει πίσω για να μην κατηγορηθεί πως εκβίαζε τα Μέσα εν όψει της διαπραγμάτευσης. Η άνευ προηγουμένου, όμως, υποστήριξη του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα από την πλειονότητα των ιδιωτικών καναλιών προκάλεσε την έκρηξη του Μεγάρου Μαξίμου.
Ένας από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης είναι η λειτουργία της τηλεόρασης με όρους νομιμότητας, όπως απαιτούν αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν αρχίσει να φωνάζουν περί... ελευθεροτυπίας, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για τον τρόπο κάλυψης του δημοψηφίσματος.
Χρειάζονται 13 εκατ. ευρώ για αρχή
Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν οι σταθμοί θα είναι είτε να πληρώσουν για τις άδειες και τα παλιά τους χρέη που έχουν παγώσει είτε να χάσουν το δικαίωμα εκπομπής. Το άμεσο κόστος για όποιον θέλει να αποκτήσει άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα είναι 13 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 8 εκατ. ευρώ πρέπει να είναι καταβεβλημένα στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ είναι η βάση από την οποία θα ξεκινήσει η δημοπρασία για τον συγκεκριμένο τύπο άδειας, για ένα κανάλι τύπου Mega, με γενικό πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων.
Εξετάζεται να είναι άμεσα απαιτητό το ποσό για την απόκτηση της άδειας. Στην περίπτωση των σταθμών εθνικής εμβέλειας θεματικού μη ενημερωτικού χαρακτήρα (αθλητικά, μουσικά, παιδικά), η βάση για τη διεκδίκηση της άδειας θα είναι στα 2 εκατ. ευρώ. Το αντάλλαγμα για την απόκτηση της άδειας θα είναι πως θα έχει διάρκεια 10 χρόνια, συνεπώς θα στοιχίζει κατά μέσο όρο 500.000 ευρώ τον χρόνο.
Το κόστος ανεβαίνει κι άλλο για τους υποψήφιους επενδυτές. Κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα ετήσιο τέλος χρήσης συχνοτήτων, που θα καταβάλλεται στην Digea, εφόσον διατηρηθεί σε ισχύ η σύμβαση αποκλειστικής χρήσης συχνοτήτων που έχει υπογράψει με την ΕΕΤΤ, διάρκειας 15 ετών. Στην περίπτωση που καταπέσει η σύμβαση, οι σταθμοί θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην ΕΡΤ, μέχρι να προκηρυχθεί άλλος διαγωνισμός.
Ο αριθμός των αδειών
Εκτός από τις άδειες εθνικής εμβέλειας, θα υπάρχουν και περιφερειακές, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό το ποσό που θα απαιτηθεί. Ο τελικός αριθμός των αδειών παραμένει κενός στο σχέδιο που έχει συνταχθεί, αν και γίνεται λόγος για τρεις – τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, πλην της ΕΡΤ.
Αλλά η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει τη φιλοξενία περισσότερων σταθμών και εδώ θα κριθεί αν η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει μια νέα κλειστή αγορά με ισχυρούς παίκτες ή μια ανοιχτή αγορά με περισσότερες τηλεοπτικές εταιρείες.
Επίσης, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια, που θα κοστίζει περισσότερο, ή σε standard definition, όπως συμβαίνει σήμερα με τους περισσότερους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στον αντίποδα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την υποχρέωση πληρωμής από την ΕΡΤ ΑΕ για το φάσμα που χρησιμοποιεί ή για την αδειοδότησή της.
Σημειώνεται πως μετά το λουκέτο της πρώην ΕΡΤ ΑΕ το ΣτΕ έκρινε πως δεν είναι υποχρέωση του κράτους να διαθέτει δημόσια ραδιοτηλεόραση και η νέα ΕΡΤ (πρώην ΝΕΡΙΤ) λειτουργεί με νόμο.
Πηγή: typologies.gr