Οι κινήσεις του Τσίπρα για τον ανασχηματισμό

Θέμα ωρών θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έπειτα από τις 39 διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προχθεσινή ψηφοφορία των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας στη Βουλή.

Οι κινήσεις του Τσίπρα για τον ανασχηματισμό
2'

ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν αρχικά ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γινόταν την Πέμπτη (16/07/2015), ωστόσο κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε πως οι ανακοινώσεις μετατίθενται για σήμερα, Παρασκευή (17/07/2015).

Δεδομένο θεωρείται ότι εκτός του κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι τέσσερις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, δηλαδή οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος και Νάντια Βαλαβάνη, η οποία παραιτήθηκε ωστόσο πριν από την ψηφοφορία.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ο Γιώργος Βαρεμένος προορίζεται για αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, ενώ τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών – που κατείχε μέχρι πρότινος η κ. Βαλαβάνη – διεκδικούν οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Τσουκαλάς φαίνεται ότι παίρνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θα αντικαταστήσει - κατά πάσα πιθανότητα – τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να πάρει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί είτε κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε υπουργός Εργασίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν επίσης ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχει είτε απευθείας, είτε στον μηχανισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση ή αντικατάσταση του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος δεν αποκλείεται να προταθεί για Πρόεδρος της Βουλής. Σκέψεις υπάρχουν και για χρησιμοποίηση του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει την αποδοχή και του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει ωστόσο κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η θετική του ψήφος παρά την έντονη κριτική που έχει ασκήσει λειτουργεί πάντως καταλυτικά.

Εξάλλου, εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ οι «μπαλαντέρ» που θα αναλάβουν τις «ηλεκτρικές καρέκλες» θα είναι οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Βίτσας και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ακόμη, βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση περισσότερων στελεχών από τους ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή