Μνημόνιο 3 - Λαπαβίτσας: Να συζητηθούν στα όργανα οι διαπραγματεύσεις και το μνημόνιο

Εφ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με το τι προτάθηκε στις διαπραγματεύσεις και πως τελικά κατέληξαν στο νέο μνημόνιο, προτείνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

Μνημόνιο 3 - Λαπαβίτσας: Να συζητηθούν στα όργανα οι διαπραγματεύσεις και το μνημόνιο
2'

Σε άρθρο του στο «The Press Project», o κ. Λαπαβίτσας ασκεί κριτική λέγοντας πως η χώρα πήγε απροετοίμαστη στις διαπραγματεύσεις με τελείως λανθασμένη αντίληψη της Ευρώπης.

Ο κ. Λαπαβίτσας σημειώνει ότι απαιτείται ολική αλλαγή στρατηγικής «που θα στηρίζεται στη διαμόρφωση σχεδίου εξόδου από τη ΟΝΕ σε συνεχή διαβούλευση με τον ελληνικό λαό».

Το άρθρο έχει τίτλο «Ποιος τελικά ακολούθησε το δρόμο του Σόιμπλε» και σε αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η ριζοσπαστική εναλλακτική λύση για την Ελλάδα περιλαμβάνει έξοδο από το ευρώ, με βαθιά διαγραφή του χρέους, δημόσια ιδιοκτησία και διοίκηση των τραπεζών, έλεγχο των κεφαλαιακών ροών, άρση της λιτότητας και πολλά άλλα μέτρα που και μόνο στο άκουσμά τους θα κινδύνευε με αποπληξία ο στυγνός Γερμανός δικηγόρος ο οποίος διαχειρίζεται το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης».

«Ο Σόιμπλε τελικά επέβαλε τη θέλησή του. Το νέο, κάκιστο, μνημόνιο δεν αποτελεί διέξοδο που μας πρόσφεραν οι Γάλλοι "φίλοι" μας. Ο Σόιμπλε το καθόρισε και η διαπραγμάτευση ήταν για τις λεπτομέρειες. Το πρόβλημα είναι όμως ακόμη μεγαλύτερο. Το υποτιθέμενο δίλημμα "μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ" δεν φαίνεται να τέθηκε ποτέ από τον Σόιμπλε. Άλλες ήταν οι επιλογές που μας έδωσε. Γιατί, λοιπόν, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο του Σόιμπλε; Ποιός υπολόγισε το κόστος και τις επιπτώσεις των δύο επιλογών και με ποιά κριτήρια; Γιατί προτιμήσαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε ένα νέο μνημόνιο; Και πότε ενημερώθηκε ο ελληνικός λαός, ή ακόμη και τα συλλογικά όργανα του Σύριζα; Τα ερωτήματα αυτά είναι αμείλικτα και απαιτούν απάντηση. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η πλευρά μας πήγε απροετοίμαστη στις διαπραγματεύσεις, με τελείως λανθασμένη αντίληψη της "Ευρώπης". Ήταν απαραίτητο να υπάρχει Σχέδιο Β, με τεχνική επεξεργασία και άμεση λαϊκή συμμετοχή» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Λαπαβίτσας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή