Νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή ψηφοφορία
Έτσι, από τη μία προειδοποιεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως δίχως την ψήφο τους η κυβέρνηση κινδυνεύει να «πέσει» στην αυριανή ψηφοφορία, από την άλλη αποσύρει προς το παρόν τις διατάξεις - «αγκάθια», σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις βουλευτών.
Η κυβέρνηση αποφάσισε έτσι να μεταθέσει τις δύσκολες ρυθμίσεις, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και για τους αγρότες, καθώς φαίνεται πως απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση.
Πάντως τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν πάρει το δρόμο τους.
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν κάνουν πίσω από το «όχι» που θα επαναλάβουν στην αυριανή ψηφοφορία, γεγονός που φάνηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης παραλαβής στα υπουργεία Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας.
«Διαφωνώ με τη συμφωνία. Δεν απογοητεύομαι. Θα αγωνιστώ για να γίνει το νέο μνημόνιο μία μικρή παρένθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση», είπε αποχωρώντας από το υπουργείο ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι είναι παρών στην μάχη που δίνει το κόμμα του. Στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους ο Δημ. Στρατούλης και ο Στ. Λεουτσάκος.
Ως εκ τούτου, την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για τα προαπαιτούμενα, θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί «μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη» διευκρινίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD για την ασφάλεια των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
Η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο η εκπροσώπησή της να μην πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί χωρίς τους διαφωνούντες 130 βουλευτές, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι ψήφισαν «παρών» ή απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Άρα η διάβαση της στενωπού για το τρίτο πακέτο βοήθειας αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση που δεν έχει άλλα περιθώρια διαρροών.
Πάντως, η έγκριση των μέτρων δεν τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς κατά μεγάλη πλειοψηφία η αντιπολίτευση στηρίζει τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα μέτρα.