Μνημόνιο 3 - Φλαμπουράρης: Δεσμευόμαστε να αποκαλύψουμε όλα τα σκάνδαλα
Ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας «στο Κόκκινο», αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τα δύσκολα μέτρα της συμφωνίας, δυνατότητες που μας «αφήνουν να ανασάνουμε και μέσα από τις ρωγμές που αφήνει το σύστημα να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών που θίγονται».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, αλλά και στο χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια: «Επιτυχία της κυβέρνησης, στα πολύ ασφυκτικά πλαίσια που υπάρχουν, είναι η αναγνώριση, από Ευρωπαίους και μη, πως το ελληνικό χρέος, όπως υποστηρίζαμε, δεν είναι βιώσιμο. Το στοιχείο για το χρέος μπήκε μετά από επιμονή 17 ωρών του Τσίπρα και της διαπραγματευτικής ομάδας. Το χρέος μπήκε στην ημερήσια διάταξη. Θέλουμε ονομαστική μείωση και αναδιάρθρωσή του, έτσι ώστε τα τοκοχρεολύσια να μειωθούν τόσο ώστε να μπορέσουμε τα λεφτά αυτά να τα αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη. Από τα θετικά της συμφωνίας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018, οπότε θα φθάσει στο 3%. Αυτό είναι θετικό σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους και το πώς μπορούμε εμείς να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Όταν ιδεολογικοποιείς την πολιτική, οδηγείσαι σε διασπάσεις. Και είσαι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές συνθήκες, με αυτό που ο λαός και η κοινωνία για ένα μεγάλο διάστημα έχει ανάγκη. Δεν πιστεύω ότι τώρα έχουμε διάσπαση. Η προσπάθειά μας και του πρωθυπουργού είναι να πάμε συντεταγμένα σε μια συζήτηση. Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δημοκρατικά εκλεγμένη, να έχει να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και μια τέτοια πολιτική που πραγματικά δεν είμαστε σίγουροι ότι οδηγεί σε έξοδο από αυτή την τρομακτική κρίση που περνάει ο λαός. Δε θεωρώ ότι η στάση αρκετών απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε».
Για τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαφάνειας, σημείωσε: «Από τη μεριά μας γίνεται μια προσπάθεια, με στοιχεία ατράνταχτα, να προχωρήσουμε μέσα από διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό σε μια προσπάθεια που δε θα λειτουργήσει όπως λειτουργούσε το τρίγωνο. Οικονομική Εξουσία, πολιτική εξουσία και ΜΜΕ, το τρίγωνο που έχουμε καταγγείλει ότι λειτουργεί εις βάρος του λαού. Με μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υπάρξουν θαλασσοδάνεια, όπως αυτά της ΑΤΕ, αλλά υποσχόμαστε πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας, θα τα αποκαλύψουμε».
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραδέχθηκε πως η συμφωνία δεν συμβαδίζει με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «η κυβέρνηση», είπε, «θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί, για να κερδίσει η κοινωνία».
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός δεν έφυγε από τη διαπραγμάτευση ανέφερε: «Αν έφευγε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο, ο κόσμος θα πήγαινε την επομένη να βγάλει τα 60 ευρώ και δεν θα υπήρχαν. Αυτή ήταν η απειλή. Κινδύνευαν και οι καταθέσεις των μικροκαταθετών. Το αίτημα ήταν να κάνει μια συμφωνία και θα δούμε μετά... Η συμφωνία δεν είναι η χειρότερη. Η συμφωνία Γιούνκερ είχε το χρηματοδοτικό πακέτο, αλλά τίποτα για το χρέος, που είναι το πιο κρίσιμο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανατάξει και να μπει στις αγορές».