Μνημόνιο 3: Έντονη αντιπαράθεση σε επίπεδο εισηγητών
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, διαπίστωσε απραξία έξι μηνών και πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα «έχει ιδιοκτήτη τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
«Με την τίμια διαπραγμάτευση που κάναμε, καταφέραμε να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Διεκδικήσαμε μία δίκαιη λύση, δεν την πετύχαμε. Μέσα όμως από την διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, πέτυχε να αναδείξει μια ευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που έγινε αφιλόξενη για τη κοινωνία, φιλόξενη για τους τραπεζίτες – αλλά που γεννά ωστόσο ευρωσκεπτικισμό και ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Φάμελος.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν αποτέλεσε ποτέ την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Σε κάθε βήμα μας, πολιτική μας ήταν μόνο η σωτηρία της χώρας, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι μια χρεοκοπία θα πλήξει καίρια την κοινωνία. Η συμφωνία, μας δίνει στοιχεία που θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας».
Ο κ. Φάμελος επεσήμανε την ανάγκη «να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αναστείλουμε κάποιες προτάσεις δανειστών και να αποβάλουμε καρκινώματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η διαβούλευση που ξεκίνησε για τις συχνότητες και οι ανακοινώσεις για την διαφθορά, αποδεικνύουν την βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει τα κακώς κείμενα ακόμα και μέσα από εκβιασμούς και διλήμματα», σημείωσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν δεν έχουν καμία σχέση με την συμφωνία που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση:
«Η δική μας πρόταση προς το ESM, δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη δική σας συμφωνία. Δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις σας. Η σύμπτωση μας σε αυτή τη συγκυρία δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας. Γιατί δεν δικαιούστε να συγκρίνετε τα 40 χρόνια του δικομματισμού σας, με τους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης για να δημιουργήσετε εντυπώσεις».
«Μας έθεσαν σκληρά διλήμματα οι δανειστές. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Καταφέραμε με τις αδυναμίες ή με τα λάθη μας να φέρουμε νομοθετήματα υπέρ της κοινωνίας, να ξαναβάλουμε μπροστά ένα πακέτο ανάπτυξης, Στόχος μας είναι να ξαναρχίσει η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, να τελειώνουμε με τις συμφωνίες. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία από εμάς», κατέληξε ο κ. Φάμελος.
Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιληφθούν ότι η συμφωνία η οποία έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού και ήρθε στη Βουλή με τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών, αποτελεί δέσμευση των ιδίων και κανενός άλλου κόμματος.
«Είναι συμβατική σας υποχρέωση η συμφωνία. Έχετε την ιδιοκτησία του προγράμματος και των συνακόλουθών της, για τα οποία μας καλείτε να ψηφίσουμε. Είναι μια συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για αυτό αφήστε τα διθυραμβικά σχόλια περί περήφανης διαπραγμάτευσης, είτε τα επικριτικά, για όσα κακά έκαναν δήθεν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για την «θεσμική εκτροπή» όπως την χαρακτήρισε, της προέδρου της Βουλής, «για το πρωτοφανές περιεχόμενο της επιστολής της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, από τους οποίους ζητά να ομολογήσουν ότι νομοθετούν εκβιαζόμενοι».
«Η πρώτη υποχρέωση της κυβέρνησης δεν είναι η ιδιοκτησία ενός προγράμματος αλλά η εφαρμογή ενός ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος. Επί έξη μήνες οδηγήσατε τη χώρα σε πλήρη απραξία . Πρέπει να καταλάβετε ότι το εθνικό σας καθήκον είναι να υπάρχει ευρεία συναίνεση. Κάτι που είναι απολύτως εφικτό. Επί τη βάσει της αυτογνωσίας που έχετε αποκτήσει, μπορεί να γίνει μια νέα πρόταση με την οποία η πατρίδα θα βγει από τη κρίση. Γιατί δεν είναι η μοίρα της Ελλάδας να είναι ένας διαρκής επαίτης», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Ο εισηγητής του Ποταμιού Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διασπάσει την ενότητα των κομμάτων, ενώ δεν προχωρά σε αυτό που έπρεπε να κάνει: να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ώστε να ξεκινήσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.
«Το ζήτημα των τραπεζών είναι αυτό που μας οδηγεί να κλείσουμε τη συμφωνία. Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι η ηρεμία», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της αυτούς τους έξι μήνες, «οδήγησε 40 με 50 δις ευρώ σε συρτάρια όταν αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν από μόνα τους να είναι η λύση του προβλήματος».
«Ας κλείσουμε τη συμφωνία. Ας σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα», κατέληξε ο εισηγητής του Ποταμιού.