Στο τραπέζι και «κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού»!
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που στην κατάληξή τους ενδέχεται να οδηγήσουν πολύ σύντομα σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» προδιαγράφουν τα νέα προσκόμματα που θέτουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία, αλλά και η απολύτως εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία που ψυχορραγεί αριθμητικά πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 120 βουλευτών.
Το σχέδιο ανατροπής της τρόικας και ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Του Ειδικού Συνεργάτη
Οι δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, ζητούν από την Πέμπτη το πρωί νέο, τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 12 Αυγούστου, πράγμα εξαιρετικά απίθανο, όχι μόνο μόνο λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και της άρνησης των άλλων τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) να συναινέσουν οι βουλευτές τους σε νέα σκληρά μέτρα την ώρα που μέρος των συναδέλφων τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζουν εκ τους ασφαλούς να εμφανίζονται ως "ηρωικά αντιστεκόμενοι"!
«Τρικλοποδιά» ΔΝΤ, Ευρωπαίων
Αυτό ωστόσο, δεν είναι το πλέον δύσκολο εμπόδιο, μπροστά στο πολιτικό σχέδιο που ξεδιπλώνουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ με στόχο μια απόλυτη ελεγχόμενη κυβέρνηση.
Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει (νέα) λίστα με προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit, και η οποία βασίζεται εν πολλοίς στο «σχέδιο Γιούνκερ». Δηλαδή ζητάνε να ψηφιστούν προκαταβολικά μέτρα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εμπεριέχονταν στην τελική συμφωνία! Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση που επιβεβαιώνει την εκτίμησή τους ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη πέσει» ή «την ρίχνουμε και τυπικά όποτε θέλουμε»!
Η κυβέρνηση, μέσω πηγών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές», ενώ άλλοι κύκλοι σημείωναν ότι «είναι σαφές ότι το ΔΝΤ πιέζει πέραν των συμφωνημένων στο Euro Summit».
Νέα Συμφωνία γέφυρα;
Την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά τις διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έγινε γνωστό πως τέθηκε η εξέταση νέου «προγράμματος γέφυρα» για να αντιμετωπιστούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τα τέλη Αυγούστου (3,5 δις ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ).
Προφανώς πρόκειται για ελιγμό της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις των «θεσμών» και να κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι απαιτήσεις θα παραμείνουν ακέραιες και θα είναι προϋπόθεση και για το «πρόγραμμα – γέφυρα».
Όλοι μαζί, αλλιώς δεν στηρίζουμε...
Ακόμα όμως κι έτσι, δηλαδή αν οδηγηθούμε σε ένα νέο έκτακτο και μικρής έκτασης, «πρόγραμμα – γέφυρα», δύσκολα μπορεί πλέον να παραμείνει στο ημίφως το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Οι εταίροι χαρακτηρίζουν πλέον «μειοψηφική» την κυβέρνηση καθώς έχει χάσει τη δεδηλωμένη και εκτιμούν ότι θα την χάσει και τυπικά στην περίπτωση που κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα για τους αγρότες ή το Ασφαλιστικό που δεν συμπεριλήφθηκαν κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων την περασμένη Τετάρτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός μετέφερε στους άλλους αρχηγούς τις νέες πιέσεις και απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και την απαίτηση ψήφισης μέχρι τις 12 Αυγούστου νέου πακέτου προαπαιτούμενων, οι αρχηγοί των άλλων, πλην ΚΚΕ κομμάτων, χαρακτήρισαν ως πιθανό το ενδεχόμενο μετάβασης σε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», αφήνοντας στον Αλ. Τσίπρα να αποφασίσει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση.
«Ή θα πάρουμε όλοι μαζί την ευθύνη ή δεν μπορούμε να βάζουμε εμείς πλάτη και οι βουλευτές της συμπολίτευσης να εμφανίζονται ήρωες» ... «πώς θα πείσουμε εμείς τους βουλευτές της επαρχίας να ψηφίσουν τα μέτρα για τους αγρότες, όταν θα τα καταψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια περιοχή;», φέρεται πως είπε παρουσία του ΠτΔ ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης.