Στρατούλης: Να απεγκλωβιστούμε από τη μνημονιακή συμφωνία
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο Δημήτρης Στρατούλης ασκεί κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης λέγοντας: «δυστυχώς, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» αποτελεί στην ουσία ένα νέο μνημόνιο λιτότητας, εργασιακών και ασφαλιστικών απορυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων».
«Εάν η κυβέρνηση επιμείνει και υπογράψει τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, θα οδηγηθεί - και με το νεοφιλελεύθερης κοπής περιεχόμενό του και με τη σκληρή και ταπεινωτική εποπτεία του κουαρτέτου πλέον των δανειστών- στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της, προειδοποιεί.
Ο κ. Στρατούλης ερωτηθείς για την αντίφαση ανάμεσα στην επιλογή του «όχι» στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα και της δήλωσής των βουλευτών ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, σημειώνει ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα στη Βουλή όχι σε νέο μνημόνιο και μάλιστα από κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη εναρμόνιση με τις συνεδριακές αποφάσεις του κομματός μου και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του. Αυτό το έκανα, όχι μόνο για λόγους αρχής και συνείδησης, αλλά και γιατί θεωρώ ότι η συνέχιση των μνημονίων θα είναι καταστροφική για το λαό και τη χώρα. Εξακολουθώ να αγωνίζομαι μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσές μου στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κ.Ε. και στους κοινωνικούς αγώνες για τον απεγκλωβισμό της κυβέρνησης από τη μνημονιακή συμφωνία της με τους δήθεν εταίρους της χώρας, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι λειτουργούν ως αμείλικτοι δανειστές και ως νέα ιερά συμμαχία ενάντια σ’αυτούς που αμφισβητούν τις πολιτικές τους».
Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι «εναλλακτικές λύσεις υπήρχαν και μάλιστα πολλές. Η πιο βασική από αυτές, δηλαδή ότι δεν γίνεται να καταργήσεις τα μνημόνια εάν δεν συγκρουστείς με την ευρωζώνη, έχει κατατεθεί από εμένα και άλλους συντρόφους μου στο συνέδριο του κόμματος και σε συνεδριάσεις της Κ.Ε. του κόμματος και έχει επανειλημμένα απορριφθεί».
«Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικοερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί, να την επεξεργαστεί, να την αναδείξει και να προετοιμάσει το λαό να την πιστέψει και να τη στηρίξει» προσθέτει αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνητικές επιλογές.