Κυβέρνηση: «Γκάζι» για ψηφοφορία – «πακέτο» στις 18 Αυγούστου
«Καυτός» αναμένεται να είναι ο Αύγουστος για την κυβέρνηση η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ζητούμενο την ψήφιση της συμφωνίας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Στόχος να εκταμιευθούν το συντομότερο τα 25 δισ. από τον ESM – Στο τραπέζι και η ημερομηνία εκλογών
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκταμιευθούν το συντομότερο τα 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους κορυφαίους υπουργούς να ξεκουραστούν μόνο για λίγες ημέρες και να είναι σε επιφυλακή για τυχόν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα έχει ειδοποιήσει τους βουλευτές να είναι στην Αθήνα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ παράλληλα στις επαφές που θα έχουν με τους πολίτες κατά τη διάρκεια των διακοπών, να τονίζουν το έργο της κυβέρνησης και την προσπάθεια του πρωθυπουργού απέναντι στους δανειστές.
Αυτοί που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν φέτος διακοπές είναι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Το Σαββατοκύριακο συνεδρίασε δύο φορές το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με στόχο να ακολουθηθεί με ευλάβεια ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει την επικύρωση του νέου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, αφού προηγουμένως το νομοσχέδιο θα έχει σταλεί ως πιλότος σε ευρωπαϊκά Κοινοβούλια για να αποκτήσουν γνώση των όσων πρόκειται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η κυβερνητική κατεύθυνση είναι να αποφευχθεί πάση θυσία ψήφιση νέας δέσμης μέτρων πριν από την επικύρωση της συμφωνίας και εξ αυτού του λόγου προσανατολίζεται σε μια παράλληλη ψηφοφορία πακέτο που θα περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση με τον ESM, τα MOU και πρόσθετα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει κάποια στιγμή να περάσουν από το Κοινοβούλιο.
Για το Μαξίμου ο πήχης διατηρείται στους 120 βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) κάτι που σημαίνει ότι εάν υπάρξει μετακίνηση προς τα κάτω, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί, θα υπάρξει πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογηθούν αμέσως πολιτικές εξελίξεις.
Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, θα έρθουν «δύσκολα μέτρα», επομένως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και να μην επηρεαστεί η υπόθεση του χρέους για την οποία το Μαξίμου έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση ότι η συζήτηση θα ανοίξει αμέσως μετά.
Το θέμα του χρέους είναι ενδεχομένως και το «κλειδί» για την ημερομηνία των εκλογών που φέρεται να έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, αρκετοί υπουργοί πιστεύουν ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο θα παγώσει όλο το κυβερνητικό έργο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στάσιμα όλα όσα σχετίζονται με τη συμφωνία και την εφαρμογή του προγράμματος.
Από την άλλη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν τώρα ένα σαφές προβάδισμα στην κοινωνία, επομένως πιθανές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και την αυτοδυναμία που δεν πέτυχε στις 25 Ιανουαρίου.