Ράνια Σβίγκου: Οι καναλάρχες χρησιμοποιούν ως «ασπίδα προστασίας» τους εργαζομένους τους
Επισημαίνει ότι στη διαπραγμάτευση υποτιμήθηκε πως το Grexit συνιστά απειλή για μόνο ένα μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ενώ για ένα άλλο αποτελεί μέρος του σχεδίου της, και δηλώνει πως στο πλαίσιο του ασφυκτικού προγράμματος απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία και βούληση για την άσκηση προοδευτικής πολιτικής.
Μιλώντας για τις περικοπές προσωπικού στα κανάλια, η κυρία Σβίγκου τονίζει: «Από την αρχή της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα την περικοπή εσόδων σε μερίδα των ΜΜΕ έχει επικρατήσει κλίμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, με απολύσεις, μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία. Με αφορμή τη συζήτηση για την αδειοδότησή τους, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων χρησιμοποιούν ως ''ασπίδα προστασίας'' τους εργαζόμενους».
Και συνεχίζει: «Με το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρείται η ρύθμιση με σαφείς και αυστηρούς κανόνες ενός προβλήματος 25 ετών. Αν και από το 2007 υπήρχε νόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού, η εφαρμογή του αναβάλλεται διαρκώς με τροπολογίες δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας των τηλεοπτικών σταθμών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυδοσίας, το οποίο συνδέεται ευθέως με τις σχέσεις διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος με τα ΜΜΕ και τα μεγάλα συμφέροντα».
Παράλληλα, σημειώνει ότι: «Η επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η νομιμότητα θα πλήξει όλους όσοι είχαν μάθει εδώ και τόσα χρόνια στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της αυθαιρεσίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι, παρ’ όλο που αυτή η επίθεση κατευθύνεται απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, στόχευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του».
Προσθέτει, ακόμη, ότι: «Όλα δείχνουν πως το σχέδιο του Σόιμπλε για ''προσωρινό time out'' της Ελλάδας από την ευρωζώνη ''ήρθε για να μείνει''. Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί τυχαία η πρόσφατη επίθεση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν στον Γερμανό ομόλογό του ακριβώς για αυτό το ζήτημα».
«Τα “φάλτσα” και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτήν τη συγκυρία», λέει.
«Θα ήταν ισοπεδωτικό και άδικο να αγνοήσουμε τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο», αναφέρει, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, έκανε συμμαχίες και συνέβαλε ουσιαστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το #This is a coup δεν αποτελεί παρά την πιο εντυπωσιακή έκφραση της κοινής αντίληψης ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα ωμού πραξικοπήματος».
Όσον αφορά στις δυνατότητες άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης, υπό το ασφυκτικό καθεστώς ενός νέου σκληρού προγράμματος, τονίζει: «Δυνατότητες άσκησης πολιτικής πάντοτε υπάρχουν, αρκεί να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να υπάρχει η βούληση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ως δόγμα ότι ''τα μνημόνια είναι ευλογία'' και ως εκ τούτου αντιμετώπιζαν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ως ''ένοχους'', αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό όπλο τη λαϊκή στήριξη, με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να θέσει τις βάσεις για την απεμπλοκή της χώρας από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια. Πλέον έχει και την εμπειρία πέντε μηνών διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης. Το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, η συγκρότηση ενός δημόσιου τομέα που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των εργαζόμενων, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων παραγωγικών δυνατοτήτων, είναι μόνο μερικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας που μπορούν να αποδώσουν οικονομικούς πόρους αλλά και να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους».
Αναφερόμενη στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Σβίγκου λέει:
«Το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και την κατάληξή της στη συμφωνία, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που έγιναν όλα αυτά, σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση που δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή ενός συνεδρίου στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη, ώστε το κόμμα να απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη.
Είναι πάντως αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο. Είναι στο χέρι μας όμως να λειτουργήσουμε συλλογικά και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα. Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση».
Για τις δηλώσεις του κ. Πανούση, τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει:
«Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν δηλώσεις του κ. Πανούση, όπως αυτές ενάντια στη Νεολαία του κόμματος. Είναι ατυχείς και προβληματικές και δεν νομίζω ότι η συνολική του στάση βοηθά στο έργο της κυβέρνησης. Τα ''φάλτσα'' και οι προσωπικές στρατηγικές είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη συγκυρία... Με δεδομένο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συγκρότησαν μια αστυνομία εχθρική απέναντι στους πολίτες, η οποία δεν σεβόταν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να συγκρουστεί με αυτήν την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση».