Φίλης (Ιλ Μανιφέστο): «Ένα στοίχημα για όλη την Ευρώπη»
Για όλα μιλά σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην ιταλική αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο.
Στην συνέντευξη, η οποία φέρει τον τίτλο «ένα στοίχημα για όλη την Ευρώπη», ο κύριος Φίλης, μεταξύ των άλλων, τονίζει:
«Είναι ένα στοίχημα που αφορά τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό. Και για τον λόγο αυτό, η έκβασή του έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Η επιβολή τελεσιγράφου με τα πολύ σκληρά μέτρα, εκ μέρους των δανειστών, έχει διαμορφώσει, στην Ελλάδα, μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Η αριστερά δεν αισθάνεται άνετη να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά. Γι΄ αυτό θα δώσει μάχη να τα αλλάξει, για να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους, τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά και την αναγκαία μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα και στο δημοκρατικό πολίτευμα».
Ο κ. Φίλης θεωρεί, παράλληλα, ότι «για να γίνουν όλα αυτά, θα χρειασθεί να ενισχυθεί η λαϊκή εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Mια εμπιστοσύνη η οποία - παρά τα σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υπογράψει- παραμένει και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να έχει ενισχυθεί». Δηλώνει, παράλληλα, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να στείλει ρεαλιστικό μήνυμα ελπίδας και να εξασφαλίσει τη στήριξη μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».
Σε σχέση με την πιθανή προσφυγή σε εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση ενωτική» συζητώντας, μέσα στο κόμμα, τις διαφορές που υπάρχουν. «Είμαστε ώριμοι να εμφανίσουμε ένα ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και να συμφωνήσουμε ότι θα το προωθήσουμε με βάση την λαϊκή υποστήριξη; Αυτό είναι το ανοικτό στοίχημα, το οποίο αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπληρώνει.
Σε ερώτηση της Ιλ Μανιφέστο, σχετικά με τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων που προέκυψαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Φίλης απαντά: «Πολλοί προβληματίζονται και ρωτούν: σε συνθήκες σκληρού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, μπορεί να υπάρξει μια πραγματικά αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση; Εγώ θεωρώ ότι αν ο λαός θέλει αυτή την κυβέρνηση για να μειώσει τις επιπτώσεις από την νεοφιλελεύθερη πολιτική και να ανοίξει δρόμο στην ανάπτυξη, η αριστερά δεν έχει το δικαίωμα να το αρνηθεί μόνο και μόνον για να επιστρέψει στην ασφάλεια που προσφέρει ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Αυτά είναι τα διλήμματά μας».
Εξηγεί, δε, ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξομάλυνση της τραπεζικής αγοράς και ρευστότητα στην οικονομία», ενώ «η αλλαγή των όποιων όρων της συμφωνίας με νέες ισορροπίες που να απομακρυνθούν από την λιτότητα, είναι μια δυναμική, μια μάχη που θα δοθεί στην συνέχεια, μέσα στην τριετία. Και σε αυτό, η ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης μπορεί σίγουρα να βοηθήσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιβληθεί το αίτημα των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και για να μην μπουν οριστικά στο περιθώριο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι η Ελλάδα θα αναφερθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σε ερώτηση της ιταλικής αριστερής εφημερίδας σχετικά με τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος, ο κύριος Φίλης απαντά ότι «όλα, και τα καλά και τα άσχημα σενάρια, είναι ανοικτά», συμπληρώνοντας: «Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε, ότι σε ένα κόμμα, υπάρχουμε όλοι εθελοντικά. Αν θέλουμε να είμαστε μαζί, θα βρούμε έναν ουσιαστικό τρόπο να υπηρετήσουμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο. Διαφορετικά, σημαίνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε μαζί. Και θα είναι μια αρνητική εμπειρία».
Σε ότι αφορά τη απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να παραμείνει στο κόμμα και το πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην διευθυντής της Αυγής τονίζει: «Δεν πρέπει να αναζητάμε, ανάμεσά μας, αποδιοπομπαίους τράγους. Η ευθύνη για πολλά θετικά του εξαμήνου, αλλά και για κάποια λάθη στην διαπραγμάτευση, βαραίνει όλους μας, και κυρίως τους πιστωτές. Ο Βαρουφάκης κατέστησε παγκόσμιο γεγονός την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ορισμένες κινήσεις, στη συνέχεια, δεν εξυπηρέτησαν την κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης.
Παραιτήθηκε, αλλά αποφάσισε να μείνει εντός αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να μιλάει λιγότερο».
Ο κ. Φίλης θεωρεί ότι οι Podemos θα πετύχουν σημαντικό αποτέλεσμα στις ισπανικές εκλογές, παρά μια πρόσκαιρη κάμψη τους στα γκάλοπ, ενώ ζητά να εκτιμηθεί με την πρέπουσα προσοχή το ρήγμα που άρχισε να δημιουργείται, στις μέχρι τώρα ισορροπίες, ως συνέπεια της στάσης που κρατά το Βερολίνο προς την μεσογειακή Ευρώπη. Διότι, όπως εκτιμά, το πρόβλημα είναι ότι «η Γερμανία, κυρίως, αντιμετωπίζει τον ευρωπαϊκό νότο ως μια αποικία χρέους».
Ερωτηθείς, τέλος, για τη συμβολή που μπορεί να προσφέρει η ιταλική αριστερά, απαντά: «Υπάρχει μια μακρά, κοινή πορεία αλληλεγγύης» και «η ενίσχυση της ιταλικής αριστεράς-πολιτικής και των κινημάτων- θα βοηθήσει οπωσδήποτε την Ιταλία να αποκτήσει ξανά μια φωνή στο ευρωπαϊκό προσκήνιο».