Κωνσταντοπούλου: Να μην πληρωθεί το χρέος, είναι παράνομο και μη βιώσιμο
Αιχμηρή κριτική κατά όσων της επιτίθενται για τις πρωτοβουλίες της στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους άσκησε η Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξάμηνου έργου της στην προεδρία της Βουλής.
«Καρφιά» και αιχμές στον απολογισμού του έργου της Βουλής
«Το συμπέρασμα ότι το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά η κ. Κωνσταντοπούλου, κατακρίνοντας όσους αφήνουν αιχμές για την... επιμονή της.
«Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη», τόνισε με νόημα.
Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος και είπε ότι η ίδια θα επιμείνει προς το σκοπό αυτό.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έστρεψε τα πυρά της κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καταλογίζοντάς του έλλειψη συνεργασίας τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.
«Ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η ΤτΕ να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος», είπε χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα, μετά τη διακοπή εργασιών της Βουλής, «θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου ο διοικητής της ΤτΕ να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει».
Ακόμη, η κυρία Κωνσταντοπούλου άφησε υπονοούμενα για ανώνυμο «bullying» εντός της Βουλής εις βάρος της ίδιας και των συνεργατών της.
Παράλληλα, είπε ότι την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Βουλής ζητά η γνωστή «Τρόικα» της αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι απορίας άξιον τα τρία αυτά κόμματα να ζητούν την απομάκρυνσή μου», συνέχισε, λέγοντας ότι δεν ζήτησε την στήριξή τους για την εκλογή της στην προεδρία ούτε έκανε προεκλογική καμπάνια.
«Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Θεοδωράκη να στηρίξει την υποψηφιότητά μου», τόνισε, και κάλεσε τα τρία αυτά κόμματα να υποβάλουν πρόταση μομφής εις βάρος της, εάν το επιθυμούν.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με τον οποίο έφερε τρία νομοσχέδια στη Βουλή.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και επέμεινε στην καταγγελία της ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται.