Τι χωρίζει κυβέρνηση-τρόικα για τη συμφωνία
Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηρίζουν απολύτως εφικτή την επίτευξη συμφωνίας πριν τις 20 Αυγούστου
Έχοντα καταγράψει ήδη αρκετά ανοικτά μέτωπα κατά την πρώτη περίοδο των συζητήσεων που ολοκληρώθηκε χθες -με σημαντικότερα τη μορφή του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν εντός του Αυγούστου-, από σήμερα ανοίγει το πιο κρίσιμο κεφάλαιο που έχει να κάνει με τα μακροοικονομικά μεγέθη: την πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ φέτος αλλά και το 2016, την επίπτωση της διαφαινόμενης ύφεσης στα δημόσια έσοδα και, τελικώς, τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό τόσο φέτος όσο και του χρόνου.
Το απόγευμα της Τετάρτης (05/08/2015) συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού όπου έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηρίζουν πάντως απολύτως εφικτή την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν τις 20 Αυγούστου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην καθυστερήσουν να εισρεύσουν στα Ταμεία τα χρήματα από το πακέτο βοήθειας της ΕΚΤ ώστε να πληρωθούν και οι υποχρεώσεις χωρίς καμία καθυστέρηση.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ακόμα και τα πλέον δύσκολα θέματα κλείνουν και δεν αποκλείεται εντός του Σαββατοκύριακου να υπάρξει συμφωνία.
Τα ανοιχτά ζητήματα μετά σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, κ. Γιώργου Σταθάκη, με το κουαρτέτο εντοπίζονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις αποκρατικοποιήσεις και στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα απαιτηθεί δάνειο - γέφυρα και ψήφιση μέτρων από τη Βουλή, κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί.
Τα ανοιχτά ζητήματα έχουν να κάνουν με τα εξής:
-Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές αλλαγές κάποιες ενδεχομένως να εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες αργότερα.
-Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Δηλαδή πώς θα λειτουργεί, αλλά και πώς θα γίνει η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στη νέα.
-Κόκκινα δάνεια. Το θέμα συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι δύο πλευρές επιθυμούν να υπάρξει λύση εντός του 2015.
Οι αλλαγές στα εργασιακά θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ενώ η κυβέρνηση έχει στόχο να καταθέσει δύο ξεχωριστά νομοσχέδια εντός του 2015.