Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα φταίνε οι πολιτικοί και οι πολίτες της
Υπεραμυνόμενος της σκληρής στάσης που τήρησε κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη νύχτα της 12ης προς τη 13η Ιουλίου, ο Ρόμπερτ Φίτσο τονίζει ότι η σημαντικότερη απόφασή της Συνόδου υπήρξε η μη συμφωνία για μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως, αν είχε προβλεφθεί τέτοια παράγραφος στο τελικό κείμενο, ο ίδιος δεν θα είχε συναινέσει, καθώς η Σλοβακία συγκαταλέγεται στις χώρες που απορρίπτουν κατηγορηματικά μια ονομαστική διαγραφή ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει, η Σύνοδος ήταν διχασμένη τουλάχιστον σε τρεις ομάδες: σε μία που υποστήριζε την Ελλάδα και ήταν πρόθυμη να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, χωρίς αυστηρούς όρους, σε μία δεύτερη που τηρούσε ουδέτερη στάση και δεν ήθελε να αναμιχθεί, και σε μία τρίτη στην οποία ανήκε και η Σλοβακία μαζί με Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, με την δική του στάση να είναι «απολύτως σκληρή».
Ο Ρόμπερτ Φίτσο τονίζει πως υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, ενώ ίσως ο καθένας θα ανέμενε ότι ο ίδιος, ως σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, θα τασσόταν υπέρ μιας πολιτικής επενδύσεων και όχι λιτότητας, ωστόσο θέλει να είναι πραγματιστής σοσιαλδημοκράτης και γι’ αυτό πιστεύει στην ανάγκη ενός μίγματος από περικοπές και επενδύσεις.
Επισημαίνει στη συνέχεια πως για ό,τι συνέβη στην Ελλάδα την ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί της και σε τελική ανάλυση οι πολίτες της, ενώ οι Σλοβάκοι γνωρίζουν από δυσκολίες έχοντας βιώσει τη σκληρή διαδικασία μετασχηματισμού μετά το 1989. Έτσι, δεν μπορούν να ακούν τους Έλληνες να λέγουν πόσο δύσκολα περνούν, καθώς στη Σλοβακία, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι στατιστικές αλλά οι πραγματικοί αριθμοί, και παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα.
Ο σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετίζει ως καλή την ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν μεν κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έξοδο από το ευρώ, καθώς οι πατέρες του ευρώ δεν μπορούσαν να διανοηθούν μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που προέκυψε με την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να θεσπιστούν οι κανόνες, και αυτή η πρόταση για προσωρινή έξοδο είχε τότε πλεονεκτήματα.
Ο ίδιος υποστηρίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να παρατηρείται επακριβώς τι θα συμβεί τώρα, και, κατά τη γνώμη του, υπάρχει νευρικότητα διότι στην απόφαση των Βρυξελλών προβλέπεται ως βασική προϋπόθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται αρχικά μια διαγραφή χρέους για να συμμετάσχει κατόπιν το ίδιο.
«Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί. Η Σλοβακία δεν θα διαγράψει ούτε ένα λεπτό του ευρώ από το ελληνικό χρέος, εν’ όσω είμαι πρωθυπουργός», τονίζει κατηγορηματικά ο Ρόμπερτ Φίτσο, και σημειώνει ότι υπάρχουν άλλες δυνατότητες, παρατείνοντας κανείς το χρόνο αποπληρωμής, ωστόσο και αυτό έχει τα όρια του, διότι δεν μπορεί κανείς, όπως επισημαίνει, να περιμένει 100 χρόνια για να αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της.