Μνημόνιο 3: Σε κατάσταση νευρικής κρίσης τα κόμματα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Η σημερινή (13/08/2015) κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου και των εξαιρετικά επώδυνων προαπαιτούμενων μέτρων προκαλεί ένταση τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μνημόνιο 3: Σε κατάσταση νευρικής κρίσης τα κόμματα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας
3'

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και εκνευρισμός σε Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - Οι «αντάρτες» και τα σενάρια για τη σημερινή διαδικασία

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους «αντάρτες» και τις διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο όλες οι πληροφορίες λένε ότι και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται τα κύματα αναταράξεων από τις ενστάσεις που προβάλλουν βουλευτές για την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του προσπαθεί να περιορίσει τις διαρροές, οι οποίες υπολογίζονται σίγουρα στις 25-30, αλλά δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πως θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν τίθεται, ακόμα και αν η πλειοψηφία υποχωρήσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, ωστόσο είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Πρωθυπουργό αλλά και στα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει τις εκλογές-εξπρές προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας οι αποφάσεις πάντως φαίνεται ότι έχουν ληφθεί, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτήν θα δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Μάλιστα ο Κώστας Ήσυχος προανήγγειλε το νέο κόμμα λέγοντας ότι «με την ψήφιση του 3ου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο “διαζύγιο” του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, όπου το μέτωπο του "Οχι", νομίζω θα λάβει σάρκα και οστά».

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση της Αριστεράς να πέσει από βουλευτές και ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της η Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα στοιχιζόμουν δίπλα στον Λαφαζάνη», είπε χαρακτηριστικά. Ο Στ. Λεουτσάκος δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία» και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να μην περάσει από τη Βουλή.

Ο Δ. Στρατούλης σημείωσε ότι υπάρχουν «14 νέα θανάσιμα πλήγματα στην ασφάλιση και τις συντάξεις» στο νέο μνημόνιο, ενώ και ο Β. Διαμαντόπουλος εξεδήλωσε την πρόθεσή του, να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Η σημερινή, κρίσιμη ψηφοφορία πάντως προκαλεί νευρική κρίση και στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ενστάσεις και θέτουν προϋποθέσεις για να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή