Εγκρίνεται κι από το ισπανικό κοινοβούλιο το σχέδιο διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα
Το ισπανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (18/08) το τρίτο σχέδιο διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο υπέβαλε στην κρίση των βουλευτών ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι.
Αντίθετα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην Ισπανία η έγκριση του κοινοβουλίου δεν ήταν απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Ραχόι επέλεξε, ωστόσο, να την υποβάλει στους βουλευτές, εν μέσω κοινοβουλευτικών διακοπών, με την έγκρισή της να θεωρείται εξασφαλισμένη δεδομένης της υποστήριξης της συντηρητικής πλειοψηφίας και εκείνης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης.
«Υπάρχουν τρία μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από την ελληνική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, σε μία ομιλία που έλαβε τον χαρακτήρα μηνύματος προς την ισπανική κοινή γνώμη, εξαιτίας της αύξησης τους τελευταίους μήνες της υποστήριξης προς το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos το οποίο έχει υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
«Κατ΄αρχάς, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το εμπόδιο (των μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν πλάνες (...). Τέλος, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», είπε.
Χαρακτήρισε "σημαντική" τη βοήθεια της Ισπανίας, που ανέρχεται στα 10,15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγήσουν ως δάνειο οι χώρες της ευρωζώνης.
Από την πλευρά της, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση επωφελήθηκε από τη συζήτηση στο κοινοβούλιο για να προτείνει μία μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκαθιδρυθεί κυρίως ένας κοινός κατώτατος μισθός ή μία ελάχιστη κοινή ηλικία συνταξιοδότησης.