«Σπαζοκεφαλιά» για τον Τσίπρα η ημερομηνία των εκλογών
Εκλογές το φθινόπωρο έδειξε ο πρωθυπουργός στην πρώτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου μετά τις διακοπές του, αλλά το σταυρόλεξο της ημερομηνίας και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί μέχρι τις κάλπες μένει να επιλυθεί.
Κλείνει η Βουλή για να περάσουν οι εφαρμοστικοί από τα θερινά τμήματα - Τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης η φημολογία προέκρινε το σενάριο για εκλογές-εξπρές στις 20 ή τις 27 Σεπτεμβρίου, ωστόσο όπως είχε επισημάνει το Newsbomb.gr, ναι μεν ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο τις βλέπει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.
Το σενάριο λοιπόν για κλείσιμο της Βουλής, όπως πρώτο αποκάλυψε το Newsbomb.gr, το οποίο εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει επικρατέστερο, απομακρύνει την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου και μεταθέτει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο για μετά τα μέσα Οκτωβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και θα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Με την κίνηση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να βάλει στα θερινά τμήματα βουλευτές που προέρχονται από το «προεδρικό μπλοκ» και δεν θα εγκυμονούν κινδύνους για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ψηφιστούν κατ' αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, έχοντας τους διαφωνούντες βουλευτές «εξοστρακισμένους» και ανήμπορους να δημιουργήσουν νέα προσκόμματα στη συμφωνία που διατηρεί τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο της στην iskra το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Αριστερή Πλατφόρμα, Σόφη Παπαδογιάννη προϊδέασε για καταψήφιση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης (άρα εν συνεχεία και των εφαρμοστικών νόμων) από τους διαφωνούντες βουλευτές.
Οι όποιες αποφάσεις πάντως για την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης, επαναλαμβάνοντας ότι «το επίδικο είναι να μην διαταραχθεί η σταθερότητα της οικονομίας και να μην χαθεί το δίμηνο μέχρι την πρώτη αξιολόγηση».
Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν πως το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση σχετικά με την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν, τέλος, ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.
Ο ακριβής χρόνος προσφυγής στις κάλπες πάντως έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς του.
Πάντως, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει το κλείσιμο της Βουλής, το οποίο θα σημάνει την επανέναρξη της Ολομέλειας στις 5 Οκτωβρίου, ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό επίπεδο με τους διαφωνούντες σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε απομακρυνθεί λόγω έλλειψης πολιτικού χρόνου από το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο.