ΝΔ: Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για αγρότες, ρουσφέτια και συμμετοχή κυβερνητικού μέλους σε offshore
Οι βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Αυγενάκη, εκφράζουν την έκπληξή τους για το ότι δεν έχει επιληφθεί του θέματος - παρότι παρήλθε ένας μήνας από την προηγούμενη ερώτησή τους για την υπόθεση - η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών.
Με τη σημερινή ερώτησή τους ζητούν, έτσι, να πληροφορηθούν σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο έλεγχος της υπόθεσης και τι ενημέρωση υπάρχει από την αρμόδια Επιτροπή, εκφράζοντας εκ νέου το αίτημα να υπάρξει επιβεβαίωση ή διάψευση για το αν μέλος της κυβέρνησης συμμετέχει στην «ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δια μετόχων» METROFIN LIMITED με έδρα την Κύπρο. Καλούν ακόμα την κυβέρνηση να ενημερώσει ποιο είναι το έργο που έχει επιδείξει ως για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, οκτώ μήνες τώρα;
«Η κυβέρνηση αφήνει πίσω έναν καθημαγμένο και σε πλήρη κατάρρευση αγροτικό τομέα»
Παράλληλα, επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως «αφήνει πίσω της έναν αγροτικό τομέα καθημαγμένο και σε πλήρη κατάρρευση», εξαπέλυσε η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή.
Σε δήλωσή της και αναφορικά με τις «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις πληρωμές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», η βουλευτής Σερρών τονίζει πως «η αβελτηρία της κυβέρνησης δεν τελειώνει δυστυχώς στη μηδενική παραγωγή έργου, αλλά φτάνει ως την πλήρη αδυναμία της έγκαιρης καταβολής των ήδη δεσμευμένων κοινοτικών πόρων στον αγροτικό μας κόσμο».
Σύμφωνα με τη ΝΔ, μέχρι σήμερα εκκρεμούν το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 για τους κτηνοτρόφους, αλλά και εκκαθαρίσεις προηγούμενων ετών, οι πληρωμές φακέλων Σχεδίων Βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. ευρώ από τις δικαιούμενες πληρωμές αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2014 και οι καταβολές των πληρωμών για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος της αγροτικής οικονομίας, η κα Αραμπατζή καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει απάντηση «γιατί 100 εκατ. ευρώ των Επενδυτικών Σχεδίων Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων παραμένουν ακόμα σε λιμνάζοντα νερά».
«Κομματικά ρουσφέτια» με αφορμή τον ορισμό νέας διοίκησης στο ΕΚΧΑ
Για «κομματικά ρουσφέτια» καταγγέλλει, επίσης, την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή τον ορισμό νέας Διοίκησης του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης (ΕΚΧΑ) βάσει απόφασης που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Σκουρλέτη και Τσιρώνη.
Σε ανακοίνωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιδιώκει να τακτοποιήσει και τα τελευταία κομματικά της ρουσφέτια, ενώ στη δήλωσή του τονίζει πως «είναι φανερό ότι, ακόμα και τώρα, για την παραιτηθείσα, «αριστερή» -κατά τ’ άλλα - κυβέρνηση προέχει το “χτίσιμο του κομματικού κράτους” και το “βόλεμα των συντρόφων”, παρά η ανάπτυξη της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη η λειτουργία της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, έχει ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για την υλοποίηση επενδύσεων και μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να εξαρτάται, έτσι, από τα ρουσφετολογικά κριτήρια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον αυταρχικό της κατήφορο, όπως άλλωστε έκανε και με την πρόσφατη απόφασή της να προχωρήσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ, στο ξήλωμα των διοικήσεων 10 περιφερειακών λιμανιών διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος» τονίζει ο κ. Αυγενάκης.
Επίθεση και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου
Τέλος, σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, εξαπέλυσε η ΝΔ.
Σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Χαράλαμπος Αθανασίου τονίζει πως «η επιλεγείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ως πρόεδρος ειδικού σκοπού, για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου «κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος της Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ήτοι ως πρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα που απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα».
«Συνεπώς», τονίζει ο κ. Αθανασιου, «η επιλογή της κας Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει».
Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ακόμα πως «στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και δώδεκα αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων» καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως «κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, μόνο του προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου), ως πρόεδρο του δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα».
Σύμφωνα πάντα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, «η επιλογή της είχε αποφασισθεί πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (προκηρύχθηκε Παρασκευή), γι’ αυτό, εξάλλου, κλήθηκαν εσπευσμένα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προς ακρόαση, οι δικαστές του Αρείου Πάγου μόλις την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη)».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) ούτε οι θέσεις των Αντιπροέδρων.
Κατόπιν των ανωτέρω στη Ν.Δ. διερωτώνται «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ΄ της παρ. 3 του άρ. 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών».
«Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα» καταλήγει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.