«Κληρώνει» για ημερομηνία εκλογών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό
Την τελευταία διερευνητική εντολή παραδίδει στις 13:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Παραδίδει τη διερευνητική εντολή ο Λαφαζάνης - Ποια ονόματα ακούγονται για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο Προκόπης Παυλόπουλος σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τους ανακοινώσει ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης και θα τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του.
Στην περίπτωση που στις τηλεφωνικές επικοινωνίες διαπιστωθεί ότι δεν θα προσέλθουν όλοι (έχουν αρνηθεί οι Α. Τσίπρας, Π. Καμμένος και Δ. Κουτσούμπας) τότε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακή Πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Το ζήτημα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών συνδέεται άμεσα με τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, αφού σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα υπάρξει καθυστέρηση η οποία είναι δυνατό να μεταθέσει τις εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Τα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Χουλιαράκης που συμμετείχε και στη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ υπουργός Εξωτερικών θα είναι πιθανότατα ο Πέτρος Μολυβιάτης.
Ο Αντώνης Μανιτάκης θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών ενώ πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Ρουπακιώτη να είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας. Αμφότεροι συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης συζητείται για υπουργός Ανάπτυξης στη θέση του Γ. Σταθάκη και ο Αντώνης Μακρυδημήτρης για υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι τελευταίες επαφές Λαφαζάνη
Ο κ. Λαφαζάνης είχε την Πέμπτη τις τελευταίες του επαφές, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Εμείς πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπιστεί το ιστορικό της κεκτημένο την παραμονή στην Ευρώπη και την ισότιμη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας.
Από τον πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Λαφαζάνη επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, όχι μόνο γιατί, από θέση αρχής, δεν συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά και γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.