Εκλογές 2015 - Σήμερα το μεσημέρι ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι από το βράδυ της Πέμπτης (27/08/2015) η Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.
Σήμερα (28/8) το πρωί ανακοινώνονται τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και τέσσερις ώρες μετά, στις 13.00 το μεσημέρι, αναμένεται η ορκωμοσία τους.
Είκοσι δύο υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς θα έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας, υπουργός Τουρισμού 'Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Υγείας ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης.
Βασιλική Θάνου: Είμαι χρόνια στον αγώνα
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και χοροστατούντος του Επισκόπου Μεθώνης, κ. Κλήμη, τελέστηκε την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορίας της Ελλάδος, της κ. Βασιλικής Θάνου.
Από την προεδρία του Αρείου Πάγου, η κα Θάνου αναλαμβάνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός με «αποστολή» να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Η κα Θάνου, φορώντας ένα λευκό κοστούμι προσήλθε στην αίθουσα, όπου τελέστηκε ο θρησκευτικός της όρκος πέντε λεπτά νωρίτερα, ενώ ήδη την περίμεναν τα τρία της παιδιά, τα οποία παρακολούθησαν την ορκωμοσία.
Μετά το πέρας της πεντάλεπτης τελετής ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου ανάληψης καθηκόντων της νέας πρωθυπουργού, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις.
Λίγο ωστόσο προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
«Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εκεί ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του γραφείου του πρωθυπουργού.
Αντίθετα, δε, με τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν είχε παραδώσει αυτοπροσώπως τα… κλειδιά στον κ. Τσίπρα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο ίδιος το Μέγαρο Μαξίμου στα... χέρια της κυρίας Βασιλικής Θάνου.
«Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι μπροστά μας...», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού Γραφείου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα ότι η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, «τις οποίες οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι να ξεπεράσουμε». Διότι, όπως είπε, μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα γινόταν κάποια στιγμή μέχρι τέλος του χρόνου, σήμερα (σσ. Πέμπτη) μάθαμε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ, ότι θα γίνει πιο μπροστά, ίσως και τον Οκτώβρη. «Συνεπώς νομίζω ότι η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, τις οποίες οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι να ξεπεράσουμε», υπογράμμισε.
Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση με πολιτισμένο τρόπο και στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η κα Θάνου θα κάνει επίσης ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που υποδέχεται την κα Θάνου, πρώτα απ' όλα, όπως είπε, γιατί θεωρεί ότι «η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό θεσμικά ενδεδειγμένο και ομαλό τρόπο».
Και δεύτερον, γιατί υποδέχεται, όπως επισήμανε, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας «και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα».
Ο κ. Τσίπρας, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη βεβαιότητά του ότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση την οποία θα διορίσει αύριο η κα Θάνου, θα ανταποκριθούν με εξαιρετικό τρόπο στα καθήκοντά τους σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Και βεβαίως θεωρώ πως η παρουσία σας και όλων των υπουργών θα είναι η εγγύηση, τόσο για την καλύτερη και ομαλή διεξαγωγή της επικείμενη εκλογικής αναμέτρησης όσο όμως και για τη διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσίπρα που είχε την ευαρέσκεια της παράδοσης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, για να προσθέσει ότι «οι περιστάσεις εξελίχτηκαν έτσι ώστε μέσα σε κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας να κληθώ να αναλάβω το τιμητικό βάρος της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διεξαγωγή των εκλογών, όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Η κα Θάνου επισήμανε επίσης ότι «η αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι κυρίως η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και ομαλό», για να συμπληρώσει ότι «όπως όμως εξελίσσονται οι περιστάσεις, όπως κι εσείς παρατηρήσατε, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα όπως παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό, ίσως και ορισμένα ακόμα».
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα είχε αμέσως επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, όπως άλλωστε απαιτεί και το Σύνταγμα.
«Η ελλιπής πολιτική εμπειρία, την οποία εξάλλου δεν θα ήταν δυνατό να έχω αφού επί μακρά σειρά ετών υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, θεωρώ ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί από την ωριμότητα και την εμπειρία την οποία θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω λόγω της μακράς εμπειρίας αυτής των δικαστικών μου καθηκόντων», τόνισε.
Καταλήγοντας, η κα Θάνου υπογράμμισε ότι τόσο προσωπικά όσο και όλα τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης «θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες ώστε κατά το δυνατόν να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά μας».
Χθες, με ευθεία επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέδωσε τη διερευνητική εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Κανείς δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδοντας την εντολή.
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ζήτησε παράλληλα τη διεξαγωγή σύσκεψης αρχηγών επικαλούμενος το Σύνταγμα.
«Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα και αυτό πρέπει να εφαρμόζεται κατά το γράμμα και το πνεύμα» ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Να είστε βέβαιος ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και ανήγγειλε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων. Τελικά υποχρεώθηκε να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Από το μεσημέρι λοιπόν της Πέμπτης ξεκίνησε, λοιπόν, και επισήμως η προεκλογική περίοδος, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ανακοίνωσε ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης.
Αντιρρήσεις και από ΝΔ
Η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη που είχε ζητήσει μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -στην οποία θα μετείχε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Διευκρίνησε δε ότι ζητούσε την σύγκληση όχι για διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά για να συζητηθεί ποιά θα είναι η επόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση και ποιοι θα είναι οι υπουργοί της.
Μιλώντας σε ομήγυρη βουλευτών και δημοσιογράφων ΝΔ μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χθες το πρωί, έλεγε υπαινικτικά, ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό εάν την κυβέρνηση την ορίζει η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επειδή κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποιά θα είναι η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης -σε περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή συνεργασία κομμάτων-, οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και για τα ονόματα των υπουργών. Αφήνει δεν να εννοηθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται στα όρια της συνταγματικής πρόβλεψης εάν δεν τα παραβιάζει.