ΔΕΘ 2015: Εγκαίνια στη ΔΕΘ με Παυλόπουλο και Θάνου
Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου διαβεβαίωσε, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ, πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις, ήδη αναληφθείσες, ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας.«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα"», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με την οποία εγκαινίασε την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ενώπιον της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.
«Το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον επιτάσσουν ότι η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας: «Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα, αν αξίζει τον κόπο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτά τα προβλήματα που έχει, και δήλωσε πως αξίζει και πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και να αγωνιστεί μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να την αλλάξει.
«Ακούγονται ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται: ''Αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μιαν Ευρώπη που έχει αυτά τα προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης εν πολλοίς;' Υπάρχουν και ακραίες φωνές που ζητούν ν’ αρνηθούμε ως και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Το ν’ αποδεχθούμε, όμως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες -συμφωνούν σε αυτό όλοι οι ιστορικοί- που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου. Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσ’ από τον Πολιτισμό, μέσ’ από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη. Και αγωνίζεσαι, από κοινού με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, να την αλλάξεις για να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και να καλύψει τόσο το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει».
«Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας», τόνισε απ'την πλευρά της η κα. Θάνου και συνέχισε: «Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο επείγον ζήτημα του μεταναστευτικού, που καλείται να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε: «Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ' όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».
Για τον θεσμό της ΔΕΘ ότι είναι «ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον και πρόσθεσε: «Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν. Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης».
Αύριο (5/9) η συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα έχει αύριο Σάββατο (5/9) η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου.
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.