Όλα τα σενάρια διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα
Πλούσιο παρασκήνιο και υπόγειες διαβουλεύσεις - Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα
Η προεκλογική μάχη έχει φουντώσει για τα καλά όπως και το παρασκήνιο για την επόμενη μέρα.
Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν εκλογικό θρίλερ για την πρωτιά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ωστόσο σημαντικό παράγοντα θα παίξουν οι αναποφάσιστοι που αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 15%.
Με βάση τα έως τώρα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ, υπολείπονται κατά πολύ του ποσοστού το οποίο, με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά τη γενναία πριμοδότηση με το «μπόνους» των 50 εδρών.
Έτσι, για παράδειγμα, αν το πρώτο κόμμα (είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ) έχει 29% σε εννιακομματική Βουλή, όπως καταδεικνύουν ως τώρα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τότε θα έχει μόλις 126 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σε καμία περίπτωση για αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζει την αισιοδοξία για αυτοδυναμία ή έστω για ένα ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι εφικτό με τα σημερινά δεδομένα, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλορροεί σε μεγάλο ποσοστό.
Τα μετεκλογικά σενάρια
Για να μπορέσει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή και η ΝΔ, αν έρθει πρώτη, με κάποιο κόμμα (ΑΝΕΛ στην περίπτωση που μπουν στη Βουλή, Ποταμί, ΠΑΣΟΚ) και να σχηματίσει κυβέρνηση με εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή, τα δύο κόμματα από κοινού θα πρέπει να συγκεντρώνουν ποσοστό που να αγγίζει το 38%.
Αν για παράδειγμα, το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει 5% τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει γύρω από 32% με 33%, κάτι που θεωρείται ανέφικτο προς το παρόν.
Το μόνον σενάριο το οποίο έχει προοπτική με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με ΣΥΡΙΖΑ και/ή ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ το έχει αποκλείσει ο Αλ. Τσίπρας και γνωρίζει καλά πως αν δεχτεί να μπει σε μια κυβέρνηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα πρόκειται για ακόμα μία «κωλοτούμπα».
Άρα, ο Αλ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές:
Πρώτον, να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, κάτι ωστόσο που αποκλείεται και πάλι από τα στελέχη του έως τώρα κυβερνώντος κόμματος, παρά το φλερτ προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά.
Δεύτερον, να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη κυβέρνηση με στήριξη κοινοβουλευτική από τουλάχιστον 200 βουλευτές (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) την οποία επιδιώκουν διακαώς τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το λεγόμενο «εγχώριο σύστημα διαπλοκής».
Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, ο κ. Τσίπρας υπάρχει η πιθανότητα, στην περίπτωση που η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι οριακή, να υποχρεωθεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά να επιλεγεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και για τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα.