Ελλάδα δύο ταχυτήτων μετά τις εκλογές

«Όταν το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί, είναι η εποχή των τεράτων», το είπε ο Γκράμσι και εμείς θα το ζήσουμε...μετεκλογικά όταν στη χώρα θα πρέπει να γίνουν σε χρόνο dt όλες οι αλλαγές που θα τη μεταμορφώσουν από μια χώρα υπό χρεοκοπία σε επενδυτικό παράδεισο.

Ελλάδα δύο ταχυτήτων μετά τις εκλογές
5'

Η Ελλάδα στο μεταίχμιο: Η εποχή των τεράτων

Μέχρι όμως να γίνουν οι αλλαγές και να αποδώσουν οι επιπτώσεις της κρίσης που μεγεθύνθηκε από τα capital contrολς θα κυριαρχούν. Την ίδια στιγμή που θα βλέπουμε την ύφεση να αυξάνεται, την αγορά να στεγνώνει και την ανεργία να καλπάζει θα ακούμε για τη μεγάλη ευκαιρία στην ανερχόμενη αναδυόμενη αγορά...

Τεράστια μείωση της τάξης του 63,1% καταγράφηκε τον Ιούλιο εφέτος στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών (8%) η οποία υπεραντισταθμίστηκε από την πολύ μεγάλη πτώση - λόγω και των capital controls - των εισαγωγών (-32%). Στο επτάμηνο, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 19,5%.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «έχουν αναγκαστεί να κάνουν στάση εργασιών γιατί οι τράπεζες συνεχίζουν στην πράξη την αργία τους» και όπως λέει χαρακτηριστικά «επιταγές και εμβάσματα στο εξωτερικό είναι ανέκδοτο»..Ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα απειλεί με λουκέτα τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις με άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας.

Η κατάσταση στην αγορά επιδεινώθηκε από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον έλεγχο κεφαλαίων, που οδήγησαν στο "πάγωμα" όλων των έργων που εκτελούνταν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ κυριαρχεί ανησυχία του τόσο για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ όσο και για την έναρξη του νέου.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων της δόσης του Δεκεμβρίου θα κυριαρχεί στον πολιτικό διάλογο για να μην ξαναβρεθούμε στο χείλος του γκρεμού και την ίδια στιγμή η κατάσταση της αγοράς θα επιδεινώνεται, αφού οι τράπεζες έχουν απωλέσει εδώ και καιρό το ρόλο του δανειστή και το κράτος θα αργήσει για να μπορέσει να αποπληρώσει όσα χρωστάει. Και θα συμβαίνουν ταυτόχρονα αφού όσο γρήγορα κι αν γίνουν οι πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούνα να βελτιώσουν την ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά ,η ύφεση θα επικρατεί και η ανεργία τα κόκκινα δάνεια θα αυξάνονται.

Την ίδια εποχή οι μεταρρυθμίσεις, η απελευθέρωση των αγορών και οι ιδιωτικοποιήσεις φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο.

Εξάλλου, ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Enel Φραντσέσκο Σταράτσε στο περιθώριο του συνεδρίου Αμπροσέτι, έκανε την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, άποψη που συμμερίσθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

«Εάν κάνεις προβολή της Ελλάδας στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, θα βρεις ότι - αν εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις - ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί, οι αναποτελεσματικότητες θα μειωθούν, οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, η εμπιστοσύνη θα έχει επανακτηθεί», δήλωσε ο Παντοάν στο CNBC το Σαββατοκύριακο.

Πρόσθεσε πως «έτσι, η Ελλάδα είναι σαν μία αναδυόμενη οικονομία στην ανοδική της φάση».

Μία ένδειξη ότι οι κίνδυνοι αναφορικά με την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει είναι η μείωση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 9% περίπου από 19% τον Ιούλιο, όταν ήταν πολύ μεγάλες οι ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους και μία ενδεχόμενη γρήγορη έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC.

Ωστόσο οι αναλυτές βρίσκουν κίνδυνο στην πιθανότητα πολιτικής αβεβαιότητας.

«Ο κίνδυνος είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε θα έχουμε κατακερματισμό και την πιθανότητα μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης φέτος», δήλωσε η Τίνα Φόρνταμ, επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citi.

«Υπάρχουν σίγουρα συνταξιοδοτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν και, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της αποφυγής μίας εξόδου της από την Ευρωζώνη, εάν δεν εφαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζονται, ίσως σε τρία ή τέσσερα χρόνια από τώρα θα μπορούσαμε να είμαστε πίσω εκεί που ήμασταν πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Ράντι Φρέντερικ της εταιρείας Charles Schwab.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ και τον ΣΒΒΕ η ανάπτυξη στη χώρα και η μείωση της ανεργίας μπορεί να έρθει μόνο με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και θέτουν σαν στόχο το διπλασιασμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου Μνημονίου δηλαδή μέχρι το 2020. Θεωρούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση και ψήφιση σε 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα και βέβαια την αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ τα οποία θα έλθουν στη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η τεράστια αποεπένδυση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας. Η προσέλκυση κεφαλαίων, είναι αναγκαία τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα πρέπει μέχρι το 2020 να ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να επενδυθούν και η οικονομία να ανακτήσει την παραγωγική δυνατότητα που είχε πριν την κρίση. Το στοίχημα ωστόσο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας να συμβεί ...πριν υποκύψει στα τραύματά της...

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή