Μπαλτάς:«Η Αριστερά δεν έχει κρυφές ατζέντες ούτε στα θρησκευτικά ούτε σε άλλα θέματα»
«Η Αριστερά δεν έχει κρυφές ατζέντες ούτε στα θρησκευτικά ούτε σε άλλα θέματα», τονίζει ο κ. Μπαλτάς. Δηλώνει θιασώτης της άποψης «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της μισθοδοσίας του κλήρου από το Δημόσιο, αλλά και της ανάπτυξης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με την επισήμανση ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο δεν πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα.
Ο κ. Μπαλτάς, σε συνέντευξή του στο ORTHODOXIA.INFO, τονίζει ότι η διακοπή της μισθοδοσίας 10.000 ανθρώπων με μοναδικό επιχείρημα ότι είναι ιερείς «δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι συνιστά αριστερή πολιτική» και δηλώνει ότι «Η Αριστερά δεν έχει κρυφές ατζέντες ούτε στα θρησκευτικά ούτε σε άλλα θέματα».
Ο κ. Μπαλτάς αναφέρεται σε μια μορφή σύνδεσης Εκκλησίας και Κράτους που δεν απαντάται σε άλλες χώρες και που πολλοί έξω από τα σύνορά μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν και παρατηρεί πως ό,τι ονομάζουμε «διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους» συνιστά μια διαδικασία που εξελίσσεται ίσως αργά, αλλά σταθερά.
Επίσης, επεσήμανε πως «από αυτή την άποψη, είναι πολύ σημαντικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έχει αποδείξει στην πράξη ότι το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση φυλής, φύλου, θρησκεύματος, πίστης ή αν είναι νόμιμοι μετανάστες, μετανάστες χωρίς έγγραφα ή πρόσφυγες».
Σχετικά με το θέμα «εκκλησιαστική εκπαίδευση», ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστηρίζει τη δημιουργία των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας και την αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολείων με συγκεκριμένες δράσεις.
«Αν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Ιούνιο θα είχαμε καινούργιο νόμο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση που θα λάμβανε υπόψη του τις προτάσεις της Εκκλησίας, των εκπαιδευτικών των εκκλησιαστικών σχολείων αλλά και τα γενικότερα συμφέροντα της δημοκρατικής, πολιτικά ανεξίθρησκης, Πολιτείας», σημειώνει. Παρατηρεί, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί «οι θεολόγοι να φέρονται ως επιστήμονες, ως καθηγητές, και όχι ως ιεραπόστολοι ή κατηχητές».
Αναφορικά με την υπόθεση ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντοτε υποστήριζε την κατασκευή του, όπως και κάθε άλλου χώρου προσευχής, τόσο για λόγους τήρησης του Συντάγματος και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για λόγους εθνικού συμφέροντος. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανυπαρξία τεμένους εκθέτει τη χώρα διεθνώς και δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να εμπλέκεται εκεί που δεν έχει κανένα δικαίωμα.
Σε ερώτηση σχετική με το θέμα των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απαντά ότι όπως συμβαίνει και στις φυσικές οικογένειες, έτσι και στις πνευματικές είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διάφορες τριβές, οι οποίες όμως οφείλονται στο γεγονός ότι επιλέξαμε να ζούμε μαζί και όχι χωριστά και τονίζει ότι η Πολιτεία είναι εγγυητής του εκκλησιαστικού status quo από τη Θράκη και το Άγιον Όρος ως το Καστελόριζο και την Κρήτη.
Τέλος, τοποθετείται στο κεφάλαιο «θρησκευτική συνείδηση», την οποία προτιμά να θέσει εκτός πολιτικής, γιατί «δεν επιθυμώ να κάνω πολιτική με προμετωπίδα το αν είμαι ή όχι ορθόδοξος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για την ίδια τη θρησκεία, οποιαδήποτε θρησκεία, από το να μετατρέπονται οι βαθύτερες πεποιθήσεις, τα βαθύτερα πιστεύω, σε προεκλογικά επιχειρήματα», υπογραμμίζει.